Suomi vahvisti lähettävänsä sotilaita Keski-Afrikkaan, määrää selvitellään

Ulkoministeri on saanut valtuudet ilmoittaa EU:lle Suomen osallistuvan Keski-Afrikan kriisinhallintaoperaatioon. Presidentti ja hallitus haluavat vielä lisää selvityksiä operaatiosta ennen päätöstä lähetettävien sotilaiden määrästä ja tehtävistä.

Erkki Tuomioja
Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kertoo, että Suomi selvittää edelleen operaatioon osallistumista.

Presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta ei vielä keskiviikkona tehnyt päätöstä Suomen osallistumisen laajuudesta Euroopan unionin sotilasoperaatioon Keski-Afrikan tasavallassa. Lähetettävien sotilaiden määrää ja tehtäviä selvitetään edelleen.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sai kuitenkin valtuudet ilmoittaa Euroopan unionille periaatepäätöksen Suomen osallistumisesta.

Ulkoministeri Tuomiojan mukaan Suomen osallistuminen on vähintäänkin muutama esikuntaupseeri, jotka sijoittuisivat operaation esikuntaan Kreikkaan.

- Sitten tämä sotilaallinen panostus, se voi olla muutamasta kymmenestä sotilaasta huomattavasti suurempaankin määrään, mutta tämä on vielä kaikki avoimena, hahmottelee Tuomioja.

EU ei ole vielä ilmoittanut, millaisia vaatimuksia tarvittavilla joukoilla on.

Viro on jo aiemmin ilmoittanut lähettävänsä 55 sotilasta Keski-Afrikan operaatioon. Ruotsi vielä selvittelee asiaa Suomen tavoin.

Vaikeat olosuhteet lisäävät kustannuksia

Keski-Afrikassa on hankalat olosuhteet. Esimerkiksi kriisinhallintajoukkojen huolto pitää järjestää kokonaan ilmakuljetuksina.

Vaikeat olosuhteet Keski-Afrikan operaatiossa lisäävät osallistujamaiden kustannuksia. Hallitus selvittää edelleen, millaiseen osallistumiseen nykyisten kriisinhallintarahojen määrä riittää ja toisaalta onko poliittista valmiutta lisämäärärahojen myöntämiseen.

Euroopan unioni lähettää Keski-Afrikan tasavaltaan enintään noin tuhat sotilasta.

Operaatio on määräaikainen siihen saakka, kunnes Afrikan unionin ja YK:n operaatio saadaan täyteen vauhtiin. Tuomioja arvioi aikaa kuluvan kuukausia.

EU:n oletetaan tekevän päätöksen kriisinhallintaoperaation käynnistämisestä tämän kuun aikana.

Ensimmäisten EU-joukkojen arvioidaan saapuvan pääkaupunki Banguihin aikaisintaan helmikuun lopussa. Joukkojen on tarkoitus turvata avustuskuljetuksia ja pakolaisia.

Ranskalla on entisessä siirtomaassaan noin 1 600 sotilasta ja Afrikan unionin sotilaita maassa on noin 6 000.

Suojeluosastolle jatkoaikaa Syyriaan

Syyrian kemiallisten aseiden hävittäminen etenee odotettua hitaammin. Tämän vuoksi ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta jatkoi suomalaisen suojeluosaston tehtävää merikuljetusten suojaamisessa.

Suomalaissotilaat jatkavat Tanskan ja Norjan hoitamien kemiallisten aseiden merikuljetusten suojaamista tällä päätöksellä korkeintaan tämän vuoden kesäkuun loppuun asti.

Suomella on tällä hetkellä vajaa kymmenen sotilasta suojaamassa tanskalaislaivaa.

Uusia Suomi-Ruotsi -yhteishankkeita etsitään

Ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan linjauksen mukaan Suomen ja Ruotsin uusia yhteistyömahdollisuuksia puolustuspolitiikassa selvitetään kaikissa puolustustehtävissä.

Yhteistyö koskee edelleen vain rauhanajan toimintaa ilman keskinäisiä puolustusvelvoitteita.

Suomen ja Ruotsin puolustusministeriöt ovat laatimassa kevään aikana työsuunnitelmaa puolustusyhteistyön tiivistämisestä.