Tässä on Yle Satakunnan uutisluokka – kuuntele

Yle Uutisluokka -sivustolla nuoret päättävät, mistä aiheesta uutisia tehdään. Yle Satakunnan kummikoulu on Vanhakylän koulu Ulvilasta.

Yle Uutisluokka
Koululaisia Yleisradion lähetysauton ympärillä.
Yle Uutisluokka -sivustolla nuoret päättävät, mistä aiheesta uutisia tehdään. Yle Satakunnan kummikoulu on Vanhakylän koulu Ulvilasta.

Yle on aloittanut Uutisluokkatoiminnan, jonka tarkoituksen on päästää koululaiset mukaan uutisten tekoon. Tavoitteena on parantaa nuorten medialukutaitoa. Yle Satakunnan kummiluokaksi on valittu Ulvilasta Vanhankylän koulun 6C.

- 6 C:lla on iloisia ja aktiivisia oppilaita. Luokka onkin toisi esiintymiskykyinen. Oppilaat tutkivat mielellään kaikkia asioista ja ilmiöitä, kuvailee luokkaansa opettaja Marika Papinaho.

Oppilaat ovat tyytyväisiä, että juuri heidät valittiin Yle Satakunnan kummiluokaksi.

- Ei kaikilla ole tällaista mahdollisuutta. Olisi tosi kiva päästä uutisiin ja radioon, oppilaat sanovat.

Osa oppilaista kertoo lukevansa aina aamuisin ainakin sanomalehteä. Kiinnostavina uutisina koetaan muun muassa onnettomuus- ja urheilu-uutiset.

Keväällä valtakunnallinen koululaisten uutispäivä

Oppilaat saavat itse päättää mistä aiheesta uutisia tehdään. Uutisia julkaistaan koulujen verkkosivuilla sekä Ylen kanavilla ja verkossa.

Ylen journalistit toimivat koulujen uutiskummeina ja auttavat oppilaita toimitustyössä. Myös Ylen mediabussi kiertää kouluilla.

– Koulut ovat olleet kiinnostuneita Yle Uutisluokasta ja mukaan on ilmoittautunut jo noin 30 koulua. Myös Ylen uutiskummit ovat jo vierailleet kouluilla ja opastaneet nuoria juttujen teossa, kertoo Yle Uutisluokan tuottaja Hanna Visala.

Yle Uutisluokka huipentuu huhtikuun lopussa järjestettävään valtakunnalliseen uutispäivään, jolloin koululaisten uutiset saavat runsaasti näkyvyyttä Ylen verkkosivuilla, televisiossa ja radiossa.

Koulujen kanssa tehtävästä mediakasvatustyöstä suunnitellaan pysyvää toimintamallia.

Osa oppilaista kertoo lukevansa aina aamuisin ainakin sanomalehteä. Kiinnostaviksi uutisiksi mainitaan muun muassa onnettomuus- ja urheilu-uutiset.