1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkimus: 17-vuotiaana koettu taantuma tai nousukausi vaikuttaa koko työelämään

Nyt taantumassa aikuistuva Z-sukupolvi tulee pärjäämään työelämässä paremmin kuin 1980-luvulla syntyneiden Y-sukupolvi. Nousukausi teki Y-sukupolven nuorista pehmoja.

Kuva: Sampsa Tervaharju / Yle

Työterveyslaitos ja Tampereen yliopisto ovat piakkoin julkaistavassa tutkimuksessa selvittäneet eri sukupolvien pärjäämistä työelämässä. Tutkijat yllättyivät itsekin, miten tärkeä kehitysvaihe 16–18 vuotta on työelämän kannalta.

– Jos sen ikäisenä on kielteinen ilmapiiri ja taantuma, niin se tarttuu. Näyttäisi, että sillä on merkitystä, sanoo Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Anu Järvensivu.

Nykyinen taloudellinen taantuma osuu 17-vuotiaalle nuoruuden herkimpään vaiheeseen, jossa arvot, asenteet ja moraalitaju kehittyvät. Nuori alkaa nähdä maailmaa muuallakin kuin omassa navassaan.

Hyvinvointiajan pehmot ja taantuman pärjäilijät

Tutkijat löysivät yllättävää tietoa, miten eri sukupolvien välillä nousukauden ja taantuman erot näyttäytyvät. Tällä hetkellä työelämässä olevat sukupolvet muodostavat "aallokon", jossa joka toinen sukupolvi on laskukaudella varttunut ja joka toinen nousukaudella aikuistunut.

Esimerkiksi vuosina 1965–1972 syntynyt hyvinvoinnin sukupolvi  kokee tämän päivän työelämän kova-arvoiseksi. Heistä monella on nyt liian paha olla.

Vuosina 1973–1979 syntynyt lamasukupolvi taas pärjäilee paremmin. Heillä on kovemmat arvot.

– Heillä on se, että pitää pärjätä oman itsensä varassa. He ovat tottuneita taisteluun. Lamasukupolvi ei ole elänyt vanhassa työelämässä. Käänne tapahtui 90-luvun lamassa, Järvensivu sanoo.

”Y-sukupolven hypetys vastuutonta”

Tutkija Järvensivun mukaan diginatiivien 80-luvulla syntynyt Y-sukupolvi ei ehkä muutakaan maailmaa niin paljon kuin on annettu ymmärtää.

– Se on nousun sukupovi, mikä saattaa tehdä heihin pehmeyttä. Heille ei ole helppoa selviytyä tässä kovassa työelämässä tällä hetkellä. Se Y-hypetys on jossain määrin vastuutonta.

Z-sukupolvi ei vielä ole työelämässä, mutta tutkijoiden teorian mukaan se olisi taas kova-arvoisempi taantumasukupolvi. Z-sukupolvella on nyt menossa herkkyysvaihe, kun yhteiskunnassa ovat vallalla kovien arvojen ajat.