Marokko katsoo taivaalle ja näkee valoa

Marokko on kääntänyt katseensa taivaalle ja nähnyt siellä tulevaisuuden. Marokon kunnianhimoinen tavoite on tuottaa vuoteen 2020 mennessä lähes puolet tarvitsemastaan energiasta uusiutuvilla energiamuodoilla – etupäässä aurinkovoimalla.

tekniikka
Aurinkopaneeleja voimalassa Ain Beni Matharissa Marokossa.
Yle

Tavallisena tammikuisena maanantaina aurinko paistaa kirkkaalta siniseltä taivaalta – siis Ain Beni Matharissa, itä-Marokossa. Asiassa ei ole todellakaan mitään epätavallista. Marokossa paistaa aurinko 3000 tuntia vuodessa. Marokon energiapäättäjät, tietysti hallitusta ja vallankin kuningasta myöten, ovat huomanneet valon ja lämmön määrän.

Marokolla on erittäin kunnianhimoinen energiaohjelma – Pohjois-Afrikan arabimaa aikoo tuottaa vuoteen 2020 mennessä 42 prosenttia kaikesta tarvitsemastaan energiasta aurinko-, tuuli- ja vesivoimalla.

Aurinkovoimala Ain Beni Matharissa Marokossa.
Ain Beni Matharin aurinkovoimala on osa Marokon suunnitelmaa tuottaa vuoteen 2020 mennessä 42 prosenttia kaikesta tarvitsemastaan energiasta aurinko-, tuuli- ja vesivoimalla. Yle

Ain Beni Matharissa toimii yksi aurinkovoimala, jonka on aurinkopeilit levittäytyvät 160 hehtaarin alueelle. Laitoksen tuotantoteho on vielä vaatimaton, vajaat 500 megawattia. Voimala on lisäksi hyötysuhteeltaan kiikun kaakun kannattavuuden puolella. Aurinkoenergia saa prosessissa rinnalleen sekä höyry- että kaasuturbiinien pauhun.

– Ympäristön ja maapallon arvo eivät ole aina rahalla mitattavissa, arvioi Ain Beni Matharin tuotantopäällikkö Badr Lahmidi.

Lahmidi tahtoo siis viestittää, että uusiutuvaan energiaan satsaaminen on teko ympäristön ja maapallon kantokyvyn puolesta. Motivoivana tekijänä ajatus on tietysti kaunis, mutta kyllä toimintaa ohjaa myös raaka raha.

Öljyä ei ole, mutta aurinko paistaa

Marokolla ei ole käytössään omia fossiilisia polttoaineita, joten se on joutunut tuomaan lähes kaiken tarvitsemansa energian ulkomailta. Modernisoituvan maan kasvavan keskiluokan uudet kulutustottumukset tulevat kalliiksi, jos niiden tarvitsema energia ei ole kotoperäistä.

Ain Beni Mathar on tavallaan Marokko-nimisen aurinkoenergialaboratorion vaatimaton ensiaskel. Suunnitteilla ja rakenteilla olevat useat laitokset ovat jo aivan toiselta planeetalta.

Kunnianhimoisin on Ouarzazateen rakenteilla oleva aurinkovoimala. Aurinkopeilejä on 3000 hehtaaria ja ne rakennetaan tornivoimalan ympärille. Laitoksen teknologia mahdollistaa aurinkoenergian suoran muuntamisen sähköksi. Valmistuessaan Ouarzazate on maailman suurin aurinkovoimalaitos.

– Tavoitteemme on, että vuoteen 2020 mennessä aurinkovoimalla, tuulivoimalla ja vesivoimalla tuotetaan kullakin 2000 megawattia, sanoo Ouarzazatea rakentavan Masen–energiayhtiön johtaja Obaïd Amrane.

Kartta, johon merkitty Marokon ja Länsi-Saharan aurinko- ja tuulivoimaloita.
Yle Uutisgrafiikka

Sen verran tiuhaan tahtiin tulevina vuosina aurinko- ja tuulivoimaloita Marokon rannikolle ja aavikoille nousee, että on aiheellista kysyä, aikooko Marokko joskus tulevaisuudessa tuottaa kaiken sähkönsä uusiutuvilla energiamuodoilla?

– Se olisi kaunis tavoite. Ehkä se toteutuu vielä joskus, sanoo Masenin johtaja Obaïd Amrane.

Aurinkoa osataan myös säilöä

Ouarzazaten idea on myös hyödyntää aurinkoa senkin jälkeen, kun suuri keltainen on painunut mailleen. Laitos älyää varastoida sähköä useita tunteja. Energiaa puretaan sitten illan kulutushuippuun, kun perheet laittavat couscousia, imuroivat nettiä tai lattiaa ja lapset viihdyttävät itseään ylipainoisiksi.

Marokon aurinko- ja tuulivoimaloiden teknologiat ovat suurten eurooppalaisten ja amerikkalaisten yritysten insinöörien pajoista. Marokko on kiivaasti kehittyvän alan laboratorio. Olosuhteet ovat otolliset. Valtio on täysillä mukana, aurinkoa piisaa, tuuli tuivertaa rannoilla ja aavikolla.

Olennaista on myös se, että rahaa Marokon hankkeisiin tulee ovista ja ikkunoista. Aurinkoa palvovaa rahaa tulee miljardeittain Euroopasta, Persianlahdelta ja Yhdysvalloista.

Euroopan osalta investoinnit Marokon uusiutuviin energialähteisiin eivät ole pelkkää hyväntekeväisyyttä. Ympäristötietoinen ja ympäristötavoitteisiinsa sitoutunut Eurooppa kaipaa puhdasta sähköä verkkoonsa. Marokko tahtoo vastata Euroopan huutoon.

– Marokon sähköverkko on Gibraltarin kohdalta yhteydessä Espanjaan ja Eurooppaan. Meillä on sähkönsiirrossa sama taajuus, joten teknisesti sähkön myyminen Eurooppaan ei ole lainkaan vaikeaa, sanoo Masenin johtaja Obaïd Amrane.