1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Joukko helsinkiläisvaltuutettuja laittaisi bussiyhtiö Veolian boikottiin

Joukko helsinkiläisvaltuutettuja vaatii, ettei HSL tee liikenneyritys Veolian kanssa sopimuksia niin kauan kuin yritys toimii Israelin miehittämillä alueilla.

Joukko helsinkiläisvaltuutettuja esittää liikenneyhtiö Veolian boikottia. Kuva: Yle

Veolia ajaa pääkaupunkiseudulla lukuisia bussilinjoja, jotka yhtiö on saanut liikennöitäviksi HSL:n kilpailutuksen kautta. Nyt joukko helsinkiläisvaltuutettuja vaatii, ettei HSL tee Veolian kanssa sopimuksia niin kauan kuin yritys toimii Israelin miehittämillä alueilla.

Veolia Transport Finland on osa samaa kansainvälistä monialakonsernia kuin Veolia Environnement. Valtuutetut huomauttavat tiedotteessaan, että konserniin kuuluvat yhtiöt toimivat myös Israelin laittomasti miehittämillä palestiinalaisalueilla.

Yhtiön boikottia vaativien valtuutettujen mukaan Veolia-yhtiöt ovat muun muassa olleet mukana raideyhteyksien rakentamisessa Israelista sen miehittämän Itä-Jerusalemin siirtokuntiin sekä liikennöinyt bussilinjoja palestiinalaisilta kokonaan kielletyllä tiellä.

Kolmentoista vasemmistoryhmiä ja vihreitä edustavan helsinkiläisvaltuutetun allekirjoittama aloite esittää, ettei Helsingin kaupunki ja HSL enää tekisi Veolia-konserniin kuuluvien yhtiöiden kanssa sopimuksia ja samalla selvitettäisiin mahdollisuus purkaa voimassa olevat sopimukset. Valtuutettujen mukaan muun muassa Lontoossa ja Tukholmassa on toimittu näin.

Myös monet muut tahot ovat kehottaneet boikotoimaan tuotteita, jotka on valmistettu siirtokunnissa. Viime viikolla yhdysvaltalainen elokuvatähti Scarlett Johansson kohahdutti ilmoituksellaan jatkaa yhteistyötään soodavesituotteita valmistavan Sodastreamin kanssa. Johansson markkinoi Sodastreamin tuotteita. Sodastreamillä puolestaan on tehdas Länsirannan juutalaissiirtokunnassa. Tapaus katkaisi Scarlett Johanssonin ja kehitysyhteistyöjärjestö Oxfamin monivuotisen yhteistyön.