Joensuu ja Kontiolahti vastaanottavat 100 kiintiöpakolaista Syyriasta

Joensuuhun saapuu suunnitelmien mukaan 30 syyrialaista vuodessa. Kontiolahti suunnittelee vastaanottavansa erityisesti alaikäisiä lapsia.

Kotimaa
Syyrialainen perhe istuu teltassa pakolaisleirissä Turkissa.
Syyriasta paennut perhe odotti pääsyä pakolaisleirille Syyrian ja Turkin välisellä rajalla.Tolga Bozoglu / EPA

Joensuun kaupunki ja Kontiolahden kunnan suunnitelmissa on vastaanottaa tulevina vuosina noin 100 Syyrian pakolaista. Joensuun ja Kontiolahden hallitukset päättävät asiasta virallisesti maanantaina.

Pakolaisten määrä pyritään sovittamaan tasan kolmen vuoden ajalle. Vuosittain Joensuuhun saapuisi 30 syyrialaista. Määrä on sama minkä Joensuu on ottanut vastaan aikaisemminkin. Erona on, että nyt Joensuu haluaa vastaanottaa ensisijaisesti kiintiöpakolaisia.

Kontiolahdelle lapsia

Kontiolahden kunta aikoo vastaanottaa pakolaislapsia. Heidät sijoitettaisiin maahanmuuttajalasten- ja nuorten perheryhmäkoti Lukkarilan tiloihin Paiholaan ja Lehmon Ristisaarentielle. Paikkoja on yhteensä 23 ja pakolaisia otetaan sitä mukaa kun paikkoja vapautuu.

- Kontiolahdella on pitkä perinne pakolaisten vastaanottamisesta. Meillä on myös tilat ja osaava henkilöstö. Haluamme muutenkin profiloitua lapsiperheiden ja koululaisten palveluihin. Näemme pakolaisten vastaanottamisen myös inhimillisenä toimintana, jossa haluamme olla mukana, perustelee Kontiolahden kunnanjohtaja Jere Penttilä.

Jo kaksi miljoonaa paossa

Kiintiöpakolaiset erovat muista turvapaikanhakijoista siinä, että he saapuvat suoraan kuntien asukkaiksi ilman vastaanottokeskusvaihetta. Kunnille maksetaan kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta laskennallista korvausta neljän vuoden ajalta. Lisäksi kunnille maksetaan aiheutuneiden kuluen korvausta kolmesta vuodesta ylöspäin.

Syyrian sisällissotaa on paennut ulkomaille jo noin kaksi miljoonaa ihmistä. Suomi kasvatti Syyrian tilanteen vuoksi omaa pakolaiskiintiötä vuoden alussa 1050 henkilöön vuodessa. Heistä 500 tulee Syyriasta.Edellinen kiintiöpakolaisten vastaanottomäärä oli vuosittain 750.

Ely-keskuksella ei ole tiedossa muita Pohois-Karjalan kuntia, jotka suunnittelisivat kiintiöpakolaisten vastaanottamista.

LISÄTTY klo 15:13 faktalaatikko valtion kunnille maksamista tuista.