Lännen Media voi muuttaa STT:n roolia

Kuusi suomalaista lehtikustantajaa perustaa tämän vuoden aikana uuden yhtiön, Lännen Median, jonka yhteistoimitus hoitaa jatkossa lehtien politiikan, talouden ja yhteiskunnallisen uutisoinnin.

Kuva: Karoliina Haapakoski / Yle

Pohjoisen ja läntisen Suomen sanomalehtien perustama yhteistoimitus hoitaa jatkossa lehtien politiikan, talouden ja yhteiskunnallisen uutisoinnin. Yhteistoimitus palvelee kahtatoista sanomalehteä neljänkymmenen toimittajan voimin.

Lehdet käyttävät edelleen myös Suomen Tietotoimiston materiaalia, tosin STT:n rooli voi Pohjolan Sanomien päätoimittaja Heikki Lääkkölän mukaan muuttua tulevaisuudessa.

– Lehdet ja kustannusyhtiöthän ovat STT:n omistajia. Tietysti STT:n rooli on tulevaisuudessa sen mukainen, miten omistajat haluavat sen toimivan, Lääkkölä toteaa.

Lääkkölän mukaan yhteistoimituksen perustaminen ei tarkoita STT:n loppumista.

– Mutta  se saattaa tietysti tulevaisuudessa aiheuttaa  STT:n toiminnan uudelleen suuntautumisen. Lähtökohtaisesti ajatellaan, että kansallinen uutistoimisto on Suomessa jatkossakin hyvin tarpeellinen, Lääkkölä jatkaa.

Paikallisuus ei ole vaarassa

Lännen Media -yhtiö ei tuo muutoksia esimerkiksi Pohjolan Sanomien paikallisuuteen. Heikki Lääkkölän mukaan lehden journalistinen vastuu säilyy niin ikään omissa käsissä. Hän kertoo, että yhteistoimitus jatkaa laajempana sitä työtä, mitä esimerkiksi Alma Median Helsingin toimitus on tehnyt.

– Tässä on pyrkimyksenä synnyttää yhteinen uusi toimitus. Sitä kautta nämä mahdollliset lehtien omat valtakunnalliset toimipaikat tulevat todennäköisesti osaksi uutta toimintamallia.

Mahdollisia henkilöstövaikutuksia

Lääkkölän mukaan uudella yhtiöllä ei ole vaikutuksia henkilöstöön. Kalevan päätoimittaja Markku Mantila puolestaan sanoo, että yhteistyö voi johtaa lehdissä myös henkilöstön vähennyksiin.

– En minä pysty sanomaan henkilöstövaikutuksista mitään tarkkaa – muuta kuin sen, että poissuljettua ei ole se, että henkilöstö vähenee.

Lännen Mediassa on mukana Aamulehti, Satakunnan Kansa, Lapin Kansa, Kainuun Sanomat, Pohjolan Sanomat, Turun Sanomat, Kaleva, Ilkka, Pohjalainen, Hämeen Sanomat, Forssan Lehti ja Keskipohjanmaa.