1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mobiilikansa hoitaa itseään lääkärin virtuaalivastaanotolla

Mobiililaitteita käyttäville on tarjolla laajeneva kirjo terveyspalveluita sähköisessä muodossa. Tulevaisuudessa videoyhteyden päässä voi olla myös virtuaalioptikko.

Kotimaan uutiset
YLE / Pekka Loukkola

Suomalaiset suhtautuvat myönteisesti uusiin sähköisiin terveyspalveluihin, eli internetin ja puhelimen kautta käytettäviin omahoitopalveluihin. Sähköisten etäpalvelujen uskotaan yleistyvän myös optisella alalla.

- On täysin mahdollista, että tulevaisuudessa optikko olisi tavattavissa videoyhteyden kautta, ennustaa Suomen Optisen Toimialan toimitusjohtaja Panu Tast.

Hän sanoo, että optikoiden ja silmälääkärien yhteistyötä tukevat jo nyt erilaiset etädiagnostiikkaa helpottavat järjestelmät. Laajaa näöntutkimusta nykyteknologia ei vielä mahdollista tehtäväksi etänä.

Suomalaiset käyttävät nettiä laajasti, ja siksi netti- ja mobiilipohjaiset palvelut ovat luonteva lisäys terveyspalvelujen tarjontaan. Näin kokee myös Jarkko Vilén mobiilinäkötestejä tarjoavasta Suomen Virtuaalioptikko Oy:stä. Asiakkaille halutaan tarjota mahdollisuus hyödyntää tekniikkaa ja hakeutua sen avulla jatkotutkimuksiin.

- Onhan palvelu myös markkinointityökalu, joka tarjoaa pelinomaista tekemistä netissä aikaansa viettäville ihmisille sekä helpottaa yhteydenottoa itse kivijalkaliikkeeseen, Vilén myöntää.

- Ainakin toistaiseksi vielä tarvitaan myös oikeaa kanssakäymistä vastaanotolla, joten vielä on matkaa siihen, että lasit olisivat tutkimuksineen mobiililaitteen nappia painamalla saatavilla, uskoo Vilén.

Tutkimus: Suomalaiset uskovat sähköisen asioinnin parantavan terveyspalveluja

Etävastaanotot ovat jo arkipäivää muun mussa opiskelijaterveydenhuollossa. YTHS:n terveydenhoitajien vastaanotoilla on viidessä eri kaupungissa otettu tammikuussa käyttöön videovälitteinen etäkonsultaatio. Käytännössä sovellus toimii joko älypuhelimen tai tietokoneen kautta.

Se mahdollistaa lääkärin tai muun opiskeluterveydenhuollon ammattilaisen osallistumisen vastaanotolle videoyhteyden avulla. Etäkonsultaatiota käytetään perinteisen vastaanottotoiminnan rinnalla.

- Kyseessä on kokeilu, jonka tavoitteena on selvittää, millaisia vastaanottoja hoitajan ja etälääkärin yhteistyöllä on mahdollista järjestää, kertoo YTHS:n terveyspalvelupäällikkö Hanna Kari.

- Kyllä tämä varmasti on yksi tapa hoitaa potilaita tulevaisuudessa, Kari arvioi.

Sitran vuoden takaisen kyselyn mukaan lähes joka toinen suomalainen, 43 prosenttia, uskoi käyttävänsä sähköisiä terveyspalveluja seuraavan vuoden aikana. Sähköisiä terveyspalveluja aikoivat käyttää myös yli 65-vuotiaat vastaajat.

- Suomalaiset haluavat enemmän ja parempia sähköisiä terveydenhoitopalveluita, selvityksemme mukaan muun muassa neuvonnan ja konsultoinnin alalle, sanoo Tapio Tuomi Sitrasta.

Lue seuraavaksi