1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

17-vuotias yrittäjä Artsi: Kaikki vanhemmat ovat aina negatiivisia

Artotekin toimitusjohtaja ajaa palavereihin junalla, koska hänellä ei ole vielä ajokorttia.

Artjom ”Artsi” Totsenoi Kuva: Yle

Suomen seuraava työelämään siirtyvä sukupolvi on Z. Työterveyslaitoksen ja Tampereen yliopiston tutkimuksessa Z-sukupolven nuorten uskotaan pärjäävän kolmekymppisten Y-sukupolvea paremmin, koska he aikuistuvat keskellä taloudellista taantumaa.

Virosta Suomeen muuttanut Artjom ”Artsi” Totsenoi pisti syksyllä firman pystyyn. Hän on huomannut, että vanhemmat sukupolvet valittavat jatkuvasti, kuinka ajat ovat nyt huonot. Artsi uskoo tulevaisuuteen, sillä muita aikoja hän ei työelämässä edes tunne.

– Aina tulee negatiivista viestiä, mutta ei sitä tarvitse miettiä. Täytyy vaan panostaa itseensä.

Artsi tunnustaa, ettei hän tiedä vielä mistään mitään. Halu oppia on kuitenkin kova. Liikekumppaneita on jo löytynyt, osa ulkomailta. Ideoita on paljon ja tuotteitakin löytyy, mutta ne ovat vielä salaisuuksia.  

– Nyt olen tosi iloinen, vaikka joitain ongelmia onkin. Niitä ongelmia on paljonkin välillä olemassa, mutta en luovuta, vaan teen parhaani mukaan.

Artsin asenne kuvastaa Z-sukupolvea laajemminkin, selviää Työterveyslaitoksen ja Tampereen yliopiston työelämätutkimuksesta. He ovat omillaan pärjääjiä ja yritteliäitä, jahka siirtyvät työelämään. Merkonomiopiskelija Artsi on jo siirtynyt.

– Minulle ei nyt ole tärkeintä taloudellinen puoli vaan se, paljonko tulen oppimaan. Kehitän itseäni koko ajan ja siksi perustinkin yrityksen. Nyt olen positiivinen ja todella innostunut kaikesta, Arsi sanoo.