Runo hakee uusia muotoja

Perinteinen Lahden Runomaraton uudistuu. Tekstirunojen rinnalle valtakunnalliseen kilpailuun haetaan nyt ensimmäistä kertaa runovideoita.

kulttuuri
Runoja ipadillä.
Tuija Veirto / Yle

Lahden Runomaraton järjestää valtakunnallisen runokilpailun tänä vuonna jo 19. kerran. Pyrkimys on houkutella mukaan uusia tekijöitä ja etsiä uudenlaisia runon tekemisen tapoja.

Pääsihteeri Sanna Virta korostaa, ettei perinteistä tekstirunoakaan hylätä, vaikka kilpailuun voi nyt osallistua vain sähköisesti.

- Taustalla on laajempi suuntaus. Kirjallinen kulttuuri on visualisoitunut. Merkitykset syntyvät kuvan, äänen ja tekstin yhteenliittymänä.

Kilpailun teemana on Makuja ja nautintoja. Sarjoja on kolme: suomen- ja ruotsinkielisille runoille sekä runovideoille.

Voittajat julkistetaan Runomaraton-tapahtumassa, joka on tänä vuonna Lahden satamassa. Parhaat runot pääsevät sekä painettuun että sähköiseen julkaisuun vuoden lopulla.

Ensimmäinen sähköinen runokirja uunista ulos

Runomaratonin historian ensimmäiseen, sähköiseen runokirjaan on koottu valtakunnallisen lasten ja nuorten runokilpailun satoa.

Runomaassa asuu sininen käärme-julkaisuun otettiin mukaan runoja 85 kirjoittajalta.

Kirjallinen kulttuuri on visualisoitunut

Sanna Virta

Kilpailun ensimmäiset palkinnot menivät Orimattilaan ja Kittilään. Runovideoiden paraaksi viisiihenkinen raati arvioi Vantaan Hämeenkylän koulun ja oululaisen Madekosken koulun 5. luokan.

Yhdessä koulujen kanssa viime vuoden puolella toteutettuun kilpailuun lähetettiin yhteensä 600 runoa ja runovideota ympäri Suomen ja myös ulkomailta suomalaisista kouluista.

Kilpailun suosio ja tyylilajien kirjo yllätti järjestäjät.

- Kilpailun teemana oli vesi ja ympäristö. Runoissa otettiin vahvasti kantaa ympäristöasioihin, tunnelmat vaihtelivat ekokatastrofin synkeydestä kepeään leikittelyyn. Mukana oli riimiä, haikua, aforismia ja vapaata mittaa. Runovideoita oli joukossa viitisenkymmentä.

Myös muut, Runomaratonin aiemmin kirjaversioina julkaistut 17 antologiaa aiotaan toteuttaa sähköisessä muodossa.