Pörssissä vilppiepäilyjä enemmän kuin koskaan – ”Huolestuttava tilanne”

Arvopaperimarkkinoiden väärinkäytösepäilyjä tutkittiin Suomessa viime vuonna ennätysmäärä. Sisäpiiritiedon väärinkäyttöön liittyvien epäilyjen määrä tuplaantui. Osakesäästäjien keskusliitto on tilanteesta huolissaan.

talous

Helsingin pörssissä nähtiin viime vuonna tuulista menoa. Moni pörssiyritys varoitti tuloksen heikkenemisestä ja monen yhtiön osakekurssi sahasi kiivaasti ylös alas.

Suuri pörssirieha näyttää nyt tuoneen mukanaan myös lieveilmiöitä.

Suomessa Finanssivalvonnan tutkittavaksi tuli viime vuonna yhteensä sata arvopaperimarkkinoiden väärinkäyttöepäilyä, mikä on selvästi enemmän kuin yhtenäkään aiempana vuonna.

infografiikka
Arvopaperimarkkinoiden väärinkäyttöepäilyt kasvoivat viime vuonna ennätykseen.Yle Uutisgrafiikka / Finanssivalvonta

– Meille on tullut huomattavasti enemmän ilmoituksia epäilyttävistä liiketoimista pörssiltä sekä välittäjiltä, sanoo Finanssivalvonnan toimistopäällikkö Sari Helminen.

Epäilyt koskevat muun muassa kurssimanipulaatiota, tiedonantovelvollisuuden rikkomista ja sisäpiiritiedon väärinkäyttöä.

Selvästi suurin osa pörssin vilppiepäilyistä kohdistuu nyt sisäpiiritiedon väärinkäyttöön.

infografiikka
Sisäpiiritiedon väärinkäyttöepäilyt kaksinkertaistuivat viime vuonna.Yle Uutisgrafiikka / Finanssivalvonta

Viime vuonna epäiltyjen tapausten määrä yli kaksinkertaistui toissa vuoteen verrattuna. Viime vuonna epäilyjä oli 23, kun toissa vuonna niitä oli 47.

– Markkinatilanne on ollut sellainen, että mitä aktiivisempi markkina on, sitä enemmän on esimerkiksi sisäpiiritiedon väärinkäyttöepäilyjä. Viime vuonna oli paljon tulosvaroituksia, yritysjärjestelyjä ja listalta poistumisia, valottaa Fivan Sari Helminen.

Finanssivalvonta ei kerro minkä yhtiöiden osakkeiden kauppaa epäilyt koskevat.

Valvontaa kiristetty

Sisäpiiritiedon avulla pörssiyhtiöiden tulevista tapahtumista ja päätöksistä perillä olevat henkilöt voivat ajoittaa osakekauppansa paremmin kuin esimerkiksi markkinatietojen varassa olevat tavalliset piensijoittajat.

Osakesäästäjien keskusliitossa vilppiepäilyjen lisääntyminen herättääkin huolta.

– Kyllä se melko huolestuttavalta vaikuttaa. Kun miettii pörssin ja markkinapaikan luotettavuutta ja uskottavuutta, niin kyllä tällaiset epäilyt aina sitä heikentää, sanoo Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen.

Sisäpiiritiedon väärinkäyttöä on yritetty kitkeä tiukentuneella lainsäädännöllä ja valvonnalla useaan otteeseen.

Silti vilppiepäilyjen määrä Suomessa on kasvanut.

– Onhan se yllättävä tilanne. Sisäpiirikaupankäyntiä on säännelty jo hyvin pitkään ja voisi kuvitella, että vähitellen markkinaosapuolet oppisivat ja ymmärtäisivät nämä säännöt eikä tällaisia epäilyjä pääsisi vahingossa syntymään, sanoo Osakesäästäjien Antti Lahtinen.

Esimerkiksi tällä viikolla EU-parlamentti päätti koventaa ja yhtenäistää rahoitusmarkkinoiden väärinkäytöksiä koskevia lakeja.

Suomessa vain pieni osa pörssin vilppiepäilyistä on johtanut lopulta sanktioihin. Viime vuonna Finanssivalvonta teki poliisille neljä tutkintapyyntöä, antoi kaksi julkista varoitusta ja määräsi kuusi rikemaksua.