Mökkimurtautujan jäljiltä riittää siivottavaa: "Inhottavaa, kun joku menee penkomaan ja tonkimaan"

Pirkanmaalla Näsijärven länsirannalla äskettäin paljastuneen mökkimurtautujan jäljiltä on riittänyt sotkua. Sähkömittarin lukemisesta voi olla apua, kun selvitetään koska mökillä on käyty ja sähköjä käytetty.

Kotimaa
Rikkoutunut ovilasi
Tuomas Ojala

Murtautuminen toisen taloon tai mökkiin aiheuttaa usein enemmän mieliharmia ja sotkua kuin taloudellista tappiota. Näin etenkin talvisten kesämökkimurtojen kohdalla. Sotkut on siivottava ja jäljelle jää ikävä kokemus vieraan läsnäolosta. Näsijärven länsirannalla on murtoja tehty useitakin.

– Poliisi soitti pari viikkoa sitten, että nähtävästi mökkiin on murtauduttu. Kuistin ikkunasta oli heitetty kivenmurikka sisään, tavaroita oli joka paikassa. Kaapit oli pengottu. Keittiössäkin oli kaapit käyty läpi ja kuivaruokaa viety, kuvailee mökkinsä kohtaloa Riitta-Liisa Ojala.

Saaressa sijaitseva mökki oli kylmänä ja sähköttä, joten murtomies ei ollut viihtynyt siellä pitkään. Mökkiin murtautuja ei välttämättä ole alan ammattilainen, joka etsisi vain arvoesineitä. Usein saaliiksi riittää alkoholi ja tupakka.

Viinaa ja tupakkaa meidän mökistä ei löytynyt, joten murtautujalla oli laiha reissu.

Riitta-Liisa Ojala

– Viinaa ja tupakkaa meidän mökistä ei löytynyt, joten murtautujalla oli laiha reissu. Jotain DVD-levyjä oli viety, mutta taisi mennä muualle niitä katselemaan, Ojala arvelee.

Tappiot jäävät Ojalan tapauksessa vähäiseksi, mutta murto silti kirpaisee.

– Inhottavaa, kun joku menee penkomaan ja tutkimaan. Ei niitä tavaroita sieltä kaapeista oltu ajateltu muille jättää tongittavaksi, hän sanoo.

– Lasifirman kanssa on jo sovittu korjaustöistä. Vakuutusyhtiöön olen ollut yhteydessä, toki omavastuu on myös, Ojala jatkaa.

Muista tarkistaa sähkömittari

Tulipalovaara on suuri, mikäli kutsumaton vierailija viettää huoneissa aikaa enemmänkin ja lämmittää kylmää takkaa isolla liekillä. Ojalan naapurissa oli viihdytty pidempään. Sulan veden aikaan joulukuussa oli myös käytetty kanoottia, joka oli jätetty veteen jäätymään. Nyt se on päreinä.

– Naapurissa on asusteltu ja siellä oli poltettu karrelle katilat ja pannut. Sähkömittareista näkyy, että oltu on. Itse asiassa siitä meidän mökkinaapuruston murtosarja alkoi selvitäkin. Yksi mantereella oleva naapuri oli ihmetellyt, että teillähän ollaan paljon, kun ulkovalot paloivat jatkuvasti, Riitta-Liisa Ojala kertoo.

Sähkömittareista näkyy, että oltu on.

Riitta-Liisa Ojala

Sähkömittarin lukema voi siis olla oiva apu, kun selvitetään, koska mökillä on käyty ja sähköjä käytetty. Mökkimurto oli ikävä yllätys ja nyt Ojala pohtiikin murtosuojauksia mökilleen.

– Kyllä vähän on ajateltu, että laitettaisiin jotain murtosuojaa. Mutta toisaalta jos hälyttimen laittaa, niin on sinne saareen hankala mennä rospuuttoaikaan.

Toisaalta ammattilaista ei pidättele mikään.

– Tässä tapauksessa ei ollut ammattilainen kyseessä, mutta jos ammattimurtautuja haluaa, niin hän menee sisään vaikka väkisin, Ojala sanoo.