1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kulttuuriluotsit saivat pohjoismaista tunnustusta

Jyväskylän kulttuuriluotsitoiminta on palkittu pohjoismaisella tunnustuspalkinnolla. Palkinto on suuruudeltaan 25 000 Ruotsin kruunua. Kulttuuriluotsi on vapaaehtoinen kaveri kulttuurikäynnille. Jyväskylässä kehitetty toimintatapa on laajentunut jo yli kymmenelle paikkakunnalle Suomessa.

kulttuuri
Kulttuuriluotsi museo jyväskylä
Kulttuuriluotsi on vapaaehtoinen kaveri kulttuurikäynnille

Jyväskylän kaupungin kulttuuriluotsitoiminta on voittanut pohjoismaisen kulttuurikasvatuspalkinnon. 25 000 Ruotsin kruunun suuruinen palkinto luovutettiin kulttuuriluotsikoordinaattori Hanne Laitiselle myöhään eilen illalla Östersundissa Ruotsissa järjestetyssä iltajuhlassa.

Palkintoraadin perusteluissa todetaan muun muassa, että kulttuuriluotsitoiminta on vuodesta 2006 parantanut kulttuurin saavutettavuutta erityisesti niille ryhmille, joille osallistuminen muuten olisi vaikeaa. Kulttuuriluotsit ovat eri-ikäisiä vapaaehtoisia, jotka auttavat, tukevat ja innostavat tavoitteellisempaan ja antoisampaan kulttuurin kuluttamiseen.

Paikallinen yhteistyöverkosto koostuu kaupungin kulttuuripalveluista, vapaaehtoispalvelu Vaparista sekä kaupungin kulttuurilaitoksista. Jyväskylässä kehitetty toimintatapa on laajentunut nyt jo yli kymmenelle paikkakunnalle Suomessa.

Palkinto on tunnustus koko verkostolle

Jyväskylän kaupungin kulttuuriluotsikoordinaattori Hanne Laitinen on otettu ja onnellinen palkinnosta kaikkien kulttuuriluotsien ja koko verkoston puolesta.

- Jyväskylän kaupungin kulttuuriluotsitoiminnassa yhdistyy monipuolinen yhteistyö eri toimijoiden kanssa. Palkinto nostaa esille Jyväskylästä lähteneen ja jo valtakunnalliseksi laajentuneen toiminnan, jossa kaikilla on mahdollisuus oppia jatkuvasti uutta omasta lähiympäristöstään.

Idea museoiden avaamisesta kaikille on tuonut jyväskyläläisiin museoihin parisen tuhatta uutta kävijää

Hanne Laitinen

Laitinen kokee vahvasti, että palkinto on tunnustus Jyväskylän kaupungin kulttuurikohteille, kulttuuripalveluille, vapaaehtoispalveluille sekä kaikille luotseille, joka ovat mahdollistaneet toiminnan.

- Kohtaamiset luotsitoiminnan ympärillä arjessa, sekä paikallisesti että valtakunnallisesti, ovat merkittävä lisä elämänlaatuun, edistävät kaikkien oikeutta saada kokea taide-elämyksiä, kulttuuri ja taide ovat jokaisen ihmisen perusoikeuksia, Laitinen kiteyttää luotsitoiminnan voiman.

Kulttuuriluotsi on vapaaehtoinen kaveri kulttuurikäynnille

Luotsit ovat eri-ikäisiä ja eri kulttuurimuotoihin ja -kohteisiin perehtyneitä vertaisoppaita, jollaisen voi tilata kulttuurikäynnille niin museoon, teatteriin, tanssiesitykseen tai vaikka kirjastokäynnille. Luotsit ovat parantaneet myös erityisryhmien mahdollisuuksia nauttia kaupungin kulttuuritarjonnasta.

- Idea museoiden ovien avaamisesta kaikille ja kynnyksen madaltaminen museokäynnille vertaisen kanssa on tuonut vuosittain uusia kävijöitä jyväkyläläisiin museoihin parisen tuhatta, ja toiminta aktivoi jatkuvasti kulttuuriluotseja uusiin kohteisiin, kertoo Laitinen.

Vuodesta 2007 alkaen myönnetty tunnustus on tullut kerran aiemmin Suomeen. Vuonna 2012 taidekasvatuksen tohtoriopiskelija Veera Jalava Helsingin Aalto-yliopistosta sai palkinnon projektista, jossa ikäihmiset osallistuivat graffitien suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Lue seuraavaksi