1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jari Korkki

Jari Korkki: Lindströmin pihvi

Myyrät pyyhkivät kissalla pöytää, kun leijona ärjähtelee kongressin rukousaamiaisella rapakon takana, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Jari Korkki. Kuva: Lassi Seppälä / Yle

**Miten kauan kestää **suurehkolta eduskuntaryhmältä kasvaa täysi-ikäiseksi?

Kolmet valtiopäivät.

Sen verran vei perussuomalaisten eduskuntaryhmältä aikaa ottaa puheenjohtajansa valinta omiin käsiin.

Vielä viime vuonna ryhmässä muhinut kapina hyytyi lähtökuoppiinsa, kun puolueen puheenjohtaja Timo Soinijyrähti ykskantaan, että Pirkko Ruohonen-Lerneron hänen ehdokkaansa.

Haastajaksi ilmoittautunut Kaj Turunen (myyr.) sai ryömiä takaisin koloonsa.

Nyt Soini oli varmuuden vuoksi hankkiutunut Amerikkaan asti, ettei vahingossakaan tarvitse ottaa kantaa ryhmäjohdon valintaan.

Maanantaina perussuomalaisten eduskuntaryhmä sitten syrjäytti johtajansa ja valitsi tilalle Jari Lindströmin äänin 20–13. Lindström on ensimmäisen kauden kansanedustaja, kuten tietysti useimmat muutkin viime vaaleissa jytkistyneen ryhmän jäsenistä.

Ruohonen-Lerner on syyttänyt Turusta ja Reijo Tossavaista myyräntyöstä. Nämä pojankontiaiset kun ovat viime vuoden puheenjohtajavaalin jälkeen jatkaneet kampanjointia ryhmäjohdon vaihtamiseksi.

Ainakin Turunen sai nyt hyvityksen tultuaan valituksi ryhmäjohtoon.

Ei-sanojen sekaan Lindströmiltä lipsahtaa huomattavan usein ehkä, silloin tällöin myös kyllä.

Ruohonen-Lerner on ollut Soinille luotettu apu, kun milloin mihinkin suuntaan ryskännyttä untuvikkoryhmää on täytynyt pitää edes jonkinlaisessa järjestyksessä.

Kolmessa vuodessa on kuitenkin tapahtunut paljon ja myös perussuomalaisten joukossa on tapahtunut niin sanottua parlamentaarista kasvua.

Yksi kasvaneista lupauksista on Jari Lindström. Valtiopäivien avajaiskeskustelu keskiviikkona oli tuoreen ryhmyrin ensimmäinen tulikoe, kun Soini jättäytyi matkojensa vuoksi titaanien taistelusta.

Ihan vielä eivät kaikki laukaukset osuneet, mutta Katainen ymmärsi olla röykkyyttämättä Lindströmiä liikoja. Tälle kun riitti avausmatkalla maaliintulo.

Jatkossa Lindströmiltä on tietysti lupa odottaa enemmän.

Lindström antaa perussuomalaisille uudet kasvot, mutta myös uuden tavan lähestyä asioita. Ei-sanojen sekaan Lindströmiltä lipsahtaa huomattavan usein ehkä, silloin tällöin myös kyllä.

En usko että Timo Soini on sovittelijan maineessa olevan ryhmänjohtajan valinnasta pahoillaan.

Moni näkee uudessa peruspomossa jo hallituspuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan.

Siinä voi olla Lindströmin pihvi. Ja miksei Soininkin.

Jari Korkki
kirjoittaja on Yle Uutisten politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja

PS. Nyt ei kannata alkaa tekemään kielipoliisien toilailuista numeroa.