Yritysten verovelkarekisteristä tuskin perustuslaillisia ongelmia

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja arvioi, että kaikille avoimen yritysten verovelkarekisterin luominen tuskin aiheuttaa perustuslaillisia ongelmia. Perustuslakiasiantuntija kuitenkin muistuttaa, että pienten yritysten omistajillakin on yksityiselämän ja henkilötietojen suoja.

politiikka
Johannes Koskinen
Perustuslakivaliokunnan johtaja Johannes KoskinenYle

Perustuslakivaliokuntaa johtava Johannes Koskinen (sd.) olettaa, ettei yritysten verovelkarästien julkistaminen aiheuta perustuslaillisia ongelmia. Valiokunta kuuli asiantuntijoita verovelkarekisteristä keskiviikkona.

-Suoraa perustuslain vastaisuutta sieltä on vaikea löytää, arvioi Koskinen Yle Uutisille.

- Enemmänkin kysymys on siitä, että järjestelmän pitää olla toimiva ja kohdella oikeudenmukaisesti erikokoisia ja erityyppisiä yrityksiä.

Jos yrityksellä jää 5 000:n euron velat verottajalle rästiin, tulisi verovelasta tietoverkon kautta saatava julkinen tieto puolentoista - kolmen ja puolen kuukauden kuluttua veron eräpäivästä.

Jo nykyisin maksamaton verovelka tulee yleiseen tietoon niin sanotun protestiluettelon kautta esimerkiksi Virallisessa lehdessä, mutta vasta pidemmän ajan jälkeen.

Lakiesityksen tarkoitus on kurittaa harmaata taloutta ja tehostaa valtiolle kuuluvien veroeurojen keräämistä.

Internetistä voisi katsoa onko yrityksellä verovelkaa

Kuka tahansa voisi katsoa tietoverkon kautta haluamansa yrityksen tiedot, onko verovelkaa vai ei. Verovelan suuruutta rekisteri ei kertoisi. Alle 5 000:n euron verorästejä ei kuitenkaan julkistettaisi.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta pohtii vielä, pitäisikö rajan olla hallituksen esitystä suurempi.

Jos raja olisi 5 000 euroa, arviolta 25 000:n yrityksen tieto maksamattomista veroista tulisi julkiseksi.

- Nyt arvioidaan sitä, onko tämä euroraja, 5 000 euroa oikea, kertoo Johannes Koskinen.

Pienyrittäjien yksityiselämän suojaa mietittävä

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää ei näe perustuslaillista estettä verovelkarästien julkistamiselle.

- Kysymys on enemmän siitä, kuinka täsmällisesti ja tarkasti julkisuus säännellään. Siihen tässä ehdotuksessa on hyvät säännökset.

Olli Mäenpää
Hallinto-oikeuden professori Olli MäenpääYle

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen on kriittisempi. Ojanen arvioi verovelkarekisterin tuottavan jonkin verran pulmia yksityiselämän ja henkilötietojen suojan näkökulmasta ainakin pienissä yrityksissä.

Tuomas Ojanen
Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas OjanenYle

- Vaikka harjoittaakin elinkeino- tai ammattitoimintaa, niin silloin kun sitä tekee yksittäinen ihminen omissa nimissään, silloinkin nauttii perustuslaissa ja ihmisoikeussopimuksissa taattua yksityiselämän ja henkilötietojen suojaa.

-Myös professori Olli Mäenpäätä mietityttää yritysten verovelkojen ja yritysten omistajien suhde.

- Kieltämättä rajanveto yrityksen ja ihmisen välillä ei ole aina vedenpitävä. Siitä rajanvedosta voisi tehdä tarkemmankin.

Ojanenkaan ei kuitenkaan pidä lakiesitystä ehdottomasti perustuslain vastaisena.

- Ei ehkä mitään sellaista, joka tekisi lakiehdotuksen kategorisen (ehdottomasti) perustuslain vastaiseksi. Mutta tässä muodossa kun sitä esitetään, kyllä sille vielä perustuslainkin näkökulmasta pitää tehdä jotain, jotta se saadaan perustuslain kanssa sopusointuun.