1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Heinäluoma: Perustuslakituomioistuimelle perusteita

Eero Heinäluoman mallissa perustuslakituomioistuin ottaisi kantaa vain valtioelinten toimivaltaan.

politiikka

Puhemies Eero Heinäluoma (sd.) näkee perusteita erilliselle perustuslakituomioistuimelle. Sen tehtävä olisi ratkoa presidentin, valtioneuvoston ja eduskunnan toimivaltakiistoja:

- Tällaiselle riippumattomalle ulkopuoliselle perustuslakituomioistuimelle on perusteita. Tällä hetkellä perustuslakivaliokunta tulkitsee, mitkä asiat kuuluvat presidentille, valtioneuvostolle ja eduskunnalle. Voi miettiä, onko nykytilanne paras mahdollinen, Heinäluoma sanoo A-studiolle.

Heinäluoma kertoo päätyneensä näkemykseensä muun muassa viime vaalikauden perusteella. Silloin perustuslakivaliokunnassa kiisteltiin valtioneuvoston kannasta, jonka mukaan EU-huippukokouksiin osallistuu Suomesta vain pääministeri.

- Tuolloin kesken kaiken muutettiin sääntöjä ilman perustuslainmuutosta ja päädyttiin siihen, että presidentti ei voi olla läsnä ollenkaan EU:n huippukokouksissa, Heinäluoma muistelee.

Heinäluoman mallissa perustuslakituomioistuin ottaisi kantaa vain valtioelinten eli presidentin, valtioneuvoston ja eduskunnan toimivaltaan.

Suomessa lakien perustuslainmukaisuutta valvoo lähes yksinomaan eduskunnan perustuslakivaliokunta, joka koostuu poliitikoista. Se joutuu kevään aikana ottamaan kantaa kiisteltyihin kunta- ja sote-uudistuksiin.

Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka arvostelee kovin sanoin poliitikkojen kaksoisroolia perustuslakivaliokunnassa.

- Perustuslakivaliokunnassa poliitikot tekevät tuomarin vastuulla ratkaisua asiassa, jossa he ovat itse asianosaisia – kuin pukit kaalimaan vartijoina. Monen kansanedustajan takaraivossa saattaa häilyä se peikko, että hänen oma kansanedustajan paikkansa voi riippua kuntauudistuksen ratkaisuista.

Tarkka haluaisikin puoluepoliittisesti nimetyn perustuslakivaliokunnan tilalle riippumattoman perustuslakituomioistuimen. Sellainen on esimerkiksi Saksassa.

Suomalainen perustuslakivaliokunta on valtiosääntökummajainen maailmanlaajuisesti. Missään muussa maassa ei ole samanlaista käytäntöä.

Aiheesta lisää A-studiossa 5. helmikuuta klo 21.05.

Lue seuraavaksi