Hyppää sisältöön

YK vaatii Venäjää poistamaan homopropagandalain

Venäjän homopropagandalailla on vakavia sivuvaikutuksia, moittii YK:n lasten oikeuksien komitea. Vaikka se on tarkoitettu suojelemaan lapsia, se on johtanut alaikäisiinkin kohdistuvaan vainoon. Maailmalla on järjestetty mielenosoituksia lakia vastaan Sotshin olympiakisojen alla.

Poliisit pidättivät homoaktivisteja Moskovassa lauantaina. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

YK:n lasten oikeuksien komitea on ottanut kantaa Venäjän lakiin, joka kieltää homoseksualisuudesta tiedottamisen alle 18-vuotiaille. Komitea vaatii, että Venäjä poistaa lain.

Komitea toteaa raportissaan, että vaikka laki on tarkoitettu suojelemaan lapsia, se käytännössä kannustaa syrjimään ja leimaamaan homoseksuaaleja ja transihmisiä, joista osa on vielä alaikäisiä.

Lakia lisäksi tulkitaan väljästi, mikä on johtanut homoseksuaalien vainoamiseen ja jopa heihin kohdistuvaan väkivaltaan, komitea jatkaa.

Presidentti Vladimir Putin hyväksyi lain heinäkuussa, minkä jälkeen Venäjä on joutunut laajan kansainvälisen paheksunnan kohteeksi.

Seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustajat ovat tänään keskiviikkona järjestäneet mielenosoituksia useissa suurkaupungeissa. He ovat vaatineet Sotshin olympiakisojen sponsoreita ottamaan venäläisten kisajärjestäjien kanssa asian puheeksi ja vaatimaan lain poistamista ja homojen oikeuksien palauttamista.