1. yle.fi
  2. Uutiset

Bioninen käsi tunnistaa jo muodon ja materiaalin

Testeissä keinotekoista kättä käyttänyt pystyi silmät peitettyinä erottamaan mandariinin, appelsiinin ja pallon toisistaan. Hän erotti myös, oliko kädessä pehmeä kangas vai kova puupala.

Ulkomaat
Bioninen käsi
Dennis Aabo Sørensenin mekaanisen käden sormenpäihin oli asennettu korkeatasoisia sensoreita. Sensorit välittivät sähkösignaaleja johtimia pitkin käsivarren yläosaan, jonne oli asennettu elektrodeja.

Keinotekoisen eli niin sanotun bionisen käden kehittäminen on ottanut aimo harppauksen.

Käsiamputoitu ihminen on onnistunut ensimmäistä kertaa tunnistamaan bionisella kädellään sekä esineen muodon että materiaalin laadun, kertovat eurooppalaiset tutkijat.

Tähän asti käsiproteesit eivät ole välittäneet tuntemuksia kantajalleen. Kättä on myös ollut vaikea hallita, mikä on tehnyt siitä vahinkoalttiin.

Saavutukseen päästiin Italiassa kuukauden kestäneen työskentelyn jälkeen. Science Translational Medicine -lehdessä julkaistua tutkimusta johtivat Micera ja Stanisa Raspopovic ja Silvestro Micera.

Bionista kättä käytti testeissä ilotuliteonnettomuudessa kätensä menettänyt tanskalainen Dennis Aabo Sørensen.

Hänen mekaanisen kätensä sormenpäihin oli asennettu korkeatasoisia sensoreita. Sensorit välittivät sähkösignaaleja johtimia pitkin käsivarren yläosaan, jonne oli asennettu elektrodeja. Lähes kymmenen vuotta käyttämättömänä ollut hermosto reagoi ja antoi Sørensenille kosketuksen tunteen.

- Pystyin tuntemaan asioita, joita en ollut tuntenut yhdeksään vuoteen, Sørensen sanoi. Hän kuvaili kokemusta uskomattomaksi.

Sørensen pystyi silmät peitettyinäkin erottamaan mandariinin, appelsiinin ja pallon toisistaan. Hän erotti myös, oliko kädessä pehmeä kangas, kova puupala vai muovimuki.

Turvallisuussyistä Sørensen joutui luopumaan bionisesta kädestään kuukauden jälkeen, ja hän on palannut käyttämään vanhaa käsiproteesiaan.

Asiantuntijoiden mukaan koe oli kuitenkin tärkeä askel kohti toimivaa bionista kättä.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi