Tupakka pois ison ketjun myyntitiskiltä Yhdysvalloissa

Asiakkaat sekä kiittävät että harmittelevat päätöstä.

Ulkomaat
Henkilö tupakoi.
Yle

Yhdysvalloissa merkittävä kauppaketju luopuu ensimmäistä kertaa valtakunnallisesti tupakkatuotteiden myynnistä.

Market-tyyppinen apteekkiketju CVS poistaa savukkeet kaupoistaan ensi syksyyn mennessä. Yhtiön tavoitteena on vetää tupakka pois myynnistä yli 7 500 myyntipisteestä lokakuun alkuun mennessä. Asiakkaiden reaktiot ovat olleet ristiriitaisia.

- Aika rohkea veto CVS:ltä. Tämä osoittaa, mikä heille on tärkeää, pohtii CVS:n asiakas Justin Gove.

- Onpa ikävää, sillä ostan savukkeeni juuri täältä. Minkäs tälle voi, mutta ostopäätöksen olisi voinut jättää myös jokaisen asiakkaan ratkaistavaksi, sanoo puolestaan Josh Lamb.

CVS on Yhdysvaltain suurin apteekki- ja kemikalioketju, jossa marketin kaltaisessa isossa kaupassa myydään kosmetiikkaa, paperituotteita, juomia, elintarvikkeita ja takaosassa on yleensä hyvin varusteltu apteekki.

Myynnin jatkaminen apteekissa kestämätöntä

Yhtiö perustelee tupakkatuotteiden myynnistä luopumista sillä, että se haluaa muokata toimintaansa enemmän terveyskaupan suuntaan, eivätkä tupakkatuotteet silloin sovi kuvaan mukaan. Sen mukaan on kestämätöntä jatkaa tupakkatuotteiden myyntiä saman katon alla, kun farmaseutit toisella puolella kauppaa myyvät lääkkeitä muun muassa korkeaan verenpaineeseen, sydänsairauksiin ja kolesteroliin, eli sairauksiin, joilla on todettu olevan yhteyttä tupakointiin.

- Tupakkatuotteiden myynti on meille kahden miljardin dollarin suuruinen bisnes, mutta tämä on meille oikea ratkaisu. Olemme paremmassa asemassa jatkaaksemme kasvua ja ollaksemme paremmin osa muuttuvaa terveydenhuoltojärjestelmäämme, yhtiön pääjohtaja Larry Merlo sanoi CBS-tv-kanavan haastattelussa.

Yhtiöllä on taloudellisesti varaa tähän. 94 miljardin suuruisesta liikevaihdosta tupakka on parisen prosenttia ja kasvu on viime aikoina löytynyt nimenomaan apteekin puolelta.

CVS:n esimerkki luo painetta muille

Tupakkariippuvuuden kanssa pitkään taistellut presidentti Barack Obama kiitteli CVS:n päätöstä. Hän katsoi sen olevan linjassa oman hallintonsa terveyslinjausten kanssa. Jotkut kaupungit, kuten San Francisco ja Boston ovat jo aiemmin kieltäneet savukkeiden myynnin apteekeissa.

- Toivottavasti muut kauppaketjut ottavat CVS:stä mallia ja asettavat eettisyyden sekä ihmisten hyvinvoinnin taloudellisen voiton edelle, sanoo CVS-kaupan asiakas Sharon Timberlake.

Terveysjärjestöt aikovat nyt lisätä painostusta apteekki- ja jopa marketketjuja, kuten Walmartia, kohtaan, jotta nekin vetäisivät tupakan pois myyntitiskeiltään.