Sarasvuo käänsi kiusaamisen myötätunnoksi

Nuorten hyökkääjien vandalismi aiheutti Jari Sarasvuolle vihan ja häpeän tunteita. Sarasvuo teki sovun hyökkääjien kanssa, mutta edellytää, että nämä sitoutuvat torjumaan kiusaamista. Sopimuksesta kertoi ensin Iltalehti.

Kotimaa
Jari Sarasvuo.
Jari Sarasvuo.Katja Halinen / Yle

Sarasvuon koti joutui viime joulun tienoilla nuorten poikien hyökkäyksen kohteeksi neljättä kertaa. Nuoret olivat häirinneet myös muita alueen asukkaita. Viimeisellä kerralla hän lähti sukkasillaan juoksemaan huligaanien perään, vaikka ei tiennyt, keitä nämä olivat.

- Vaihdan vaippaa yksivuotiaalle Venla-tytölle, joka on alasti olohuoneen lattialla, kun muna iskeytyy ikkunaan hänen päänsä korkeudella. Jos mies on rakennettu kuten minä, niin ei siinä paljon kalkuloida.

Useat hyökkäykset aiheuttivat Kauniaisissa huolta, koska tekijöistä ja motiiveista ei ollut tietoa. Sarasvuo epäili hyökkääjiä jopa itsenäisyyspäivänä riehuneiksi kiakkovieraiksi.

Jonkin matkaa juostuaan Sarasvuo saavutti tekijät ja havaitsi, että nämä ovat vain mopoautoilla liikkuvia nuoria poikia. Pakomatka päättyi, koska nämä eivät osanneet kunnolla käsitellä autojaan. Sarasvuo otti kolme poikaa kiinni. Poliisi hoiti tilanteen loppuun.

- Pojilla oli käsitys, että he voivat lukea lakia poliisille. Siinä oli aika koomisia hetkiä. Joskus, kun ihminen syntyy hyvinvointiin, hän alkaa pitää muuta maailmaa velallisenaan ja käyttäytyy sen mukaisesti.

"Haluaisin olla perheen turvallisuuden viimeinen lukko"

Hyökkäykset aiheuttivat Sarsavuon perheessä pelkoa ja hän itse koki voimakkaita vihan ja häpeän tunteita.

Kosto on viettitoimintaa, eikä se ole järkevää. Siinä ei ole mitään sovitusta.

Jari Sarasvuo

- Olisin suonut, että saamme nauttia joulusta, jota oli vaivalla valmisteltu. Se meni tältä osin vähän pieleen. Minulla on vahva suojeluvietti. Haluaisin olla perheen turvallisuuden viimeinen lukko. Tapahtumat herättivät minussa häpeää.

Sarasvuo kertoo, että monet ihmiset neuvoivat häntä ajamaan pojat seinää vasten ja vaatimaan näille maksimirangaistusta. Hän ei kuitenkaan halunnut kostaa.

- Huolimatta omista vihan ja häpeän tunteistani poikien loppuelämän varjo oli raskaampi, kuin se harmi mikä meillä oli. Jos olisi kostettu, niin poikien identiteetti olisi paljastunut, enkä minä halua semmoista kontolleni.

Sarasvuo ymmärtää, että nuorena tyhmyys tiivistyy joukossa. Ja onhan hän itsekin ollut nuori.

- He ovat 15-vuotiaita poikia. Joukossa huumaannutaan vapaudesta ja valtakiimasta. Mopoautoparvella haetaan jännitystä. Eivät he ole pahoja. He ovat poikia. Itsekin on tullut tehtyä jotain. Minun nuoruudessani oli tapauksia, joita rangaistiin raskaimman kautta, ja heidän elämänsä suistui raiteiltaan sen takia.

Kiusaajat auttamaan kiusattuja

Sarasvuon perhe luopui poikia vastaan nostetusta rikosprosessista. Vastineeksi pojilta edellytetään toimia kiusaamisen estämiseksi. He raportoivat Sarasvuolle havaitsemistaan kiusaamistapauksista kolmen vuoden ajan.

Sovinto saatiin aikaan viikonvaihteessa. Sarasvuo ei syytä myöskään poikien perheitä tai kasvatusta.

- Homman ideana on treenata myötätuntoa ja viritellä empatian tunteita. Kauniaisissa, kuten missä tahansa hyvinvointi-getossa, on kiusaamista. Niin rajua, että nuoret ihan kirjaimellisesti päättävät päivänsä sen takia. Jos saamme nämä pojat levittämään myötätunnon aaltoa, niin siitä voi parhaimmassa tapauksessa syntyä ketjureaktio, joka voi jossakin toisaallakin toistua.