Suunnistuksen MM-kisojen suurtappioista sopu

Sotkamon Jymy on päässyt velkojien kanssa sopimukseen suunnistuksen MM-kisojen ja Kainuun Rastiviikon yli 220 000 euron tappioista. Opetus- ja kulttuuriministeriö kattaa tappioista 140 000 euroa. Lopusista veloista Jymy on saanut huojennusta. MM-kisat ja Rastiviikko palkittiin vuoden urheilutapahtumana.

urheilu
Suunnistusrasti maastossa
Arto Loukasmäki / Yle

Urheilutapahtumana onnistuneen mutta taloudellisesti epäonnistuneen suunnistuksen MM-kisatapahtuman tilit alkavat olla selvillä. MM-kisojen ja Kainuun Rastiviikon järjestäjä Sotkamon Jymy on päässyt sopuun tappioiden hoitamisesta. Opetus- ja kulttuuriministeriö kattaa tappioista 140 000 euroa avustuksellaan. Lopuista yli 80 000 eurosta Jymy on sopinut velkojien kanssa, sanoo pääsihteeri Mika Tuononen.

Tapahtuman tappioista yli kolmasosa syntyi viiden kilpailukeskuksen rakentamisesta ja kalustovuokrauksista sekä kaluston ennakoitua suuremmasta kuljetus- ja siirtotarpeesta. Myös tapahtuman televisioinnista aiheutui odotettua enemmän kuluja.

- Me epäonnistuimme myös kuljetuksissa, niiden markkinoinnissa sekä kuljetusten hinnoittelussa. Siitä kertyi lähes 40 000 tappiot. Myös yhteistyökumppanihankinnoissa jäätiin selkeästi tavoitteesta.

Talkoista tuli kuluja, sopimuksissa epäselvyyttä

Talouden haasteet tulivat hyvin selvästi esille varsinkin viimeisen vuoden aikana ennen tapahtumaa. Pääyhteistyökumppanuuksissa ei saavutettu asetettua tavoitetta ja Kainuussa ei saatu yrityksiä houkuteltua kumppaneiksi toivotulla tavalla.

Talkookorvauksista kainuulaisille yhdistyksille ja urheiluseuroille maksettiin yhteensä lähes 70 000 euroa.

Etenkin talouspuolelle olisi pitänyt rekrytoida lisäosaamista ja lisäresurssia.

- Tässäkin tuli epäonnistuminen. Korvausten lisäksi talkoolaisten kuluja syntyi muunmuassa ruokailuista, matkakorvauksista ja talkoolaisasuista lähes 50 000 €. Lähtökohtaisesti talkooväki olisi pitänyt pystyä sitouttamaan talkoisiin Sotkamon Jymyn eteen, mutta tässä ei onnistuttu.

Tuononen laskee jälkeenpäin, että järjestäjien olisi katsottava peiliin myös muuten.

- Järjestelyorganisaation kokoamisessa tehtiin virheitä. Etenkin talouspuolelle olisi pitänyt rekrytoida lisäosaamista ja lisäresurssia. Samoin eri osapuolten kanssa tehdyissä sopimuksissa olisi pitänyt olla tarkempi ja huolellisempi osapuolten välillä solmittujen velvoitteiden sisällöistä.

Velkojia paljon, joustoja myös

Suurimmat velkojat löytyvät niin sanotusti lähipiiristä. Kainuun Rastiviikko sekä sitä järjestävät seurat odottivat voitollisia kisoja, Vuokatin urheiluopisto oli mukana muun muassa tiloilla ja henkilöstöllä, Suomen Suunnistusliitto oli vailla muun muassa kilpailumaksuja. Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäen mukaan liitto sai kilpailumaksut.

Vaikka kisat olivat taloudellinen epäonnistuminen, toivon että ne muistetaan hienona urheilutapahtumana.

Mika Tuononen

- Asiat on sovittu. Suunnistusliitto tuli vastaan muissa kuluissa, kuten maajoukkueen majoituskuluissa ja kartoituskuluissa.

Velkojien joukossa oli myös yrityksiä. Suunnistusväen tavoite oli alunpitäen, että asioista saadaan sopu, joka on kaikkien kannalta tasapuolinen.

Kisojen pääsihteerillä Mika Tuonosella on vielä yksi toivomus.

- Vaikka kisat olivat taloudellinen epäonnistuminen, toivon että ne muistetaan hienona urheilutapahtumana, jollaisena ne myös palkittiin.

_Juttua korjattu 7.2. klo 11.06. Pääsihteeri Tuononen ilmoitti 6.2 haastattelussa Ylelle, että Jymy on saanut huojennusta kolmasosan Opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksen jälkeisistä veloista. 7.2 toimituksen tietoon tuli, että huojennus on tullut kaikista avustuksen jälkeen jäljellä olevista veloista, eli Sotkamon Jymy on saanut huojennusta velkojilta yli 80 000 euroa. _