Toni Roponen luottaa Matti Heikkiseen ja Aino-Kaisa Saariseen

Matti Heikkisen ja Riitta-Liisa Roposen henkilökohtainen valmentaja, mikkeliläislähtöinen Toni Roponen lähtee Sotshin olympialaisiin hyvällä fiiliksellä. Kaikki tarvittava on tehty.

urheilu
Matti Heikkinen ja MM-kultamitali. Taustalla valmentaja Toni Roponen.
Jyri Kivimäki

Fiilis on hyvä ja omien valmennettavien viimeistelyleiri oli onnistunut, kertoo valmentaja Toni Roponen.

– Sekä Matti että Riitta-Liisa ovat olleet terveitä. Suomen maajoukkueellahan oli viimeistelyleirillä vähän ongelmia ja samoin Toblachin maailmancupissa. Oli tosi harmillista, että Suomen joukkueesta 30-40 prosenttia oli sairaana.

– Toistaiseksi omien urheilijoiden kanssa kaikki on mennyt tosi hyvin. Harvemmin meillä viimeistelyt ovat sairastumiseen kaatuneet, joten pitää vain koputtaa puuta, että kaikki menee edelleenkin hyvin. Luottavaisin mielin olen omieni suhteen.

Mikäli urheilija sairastuu viime hetkellä, hänet laitetaan täysin eristyksiin. Tuloksen tekemisen riippuu sairastumisen asteesta.

Riitta-Liisa Roponen
Riitta-Liisa RoponenAnu Karttunen / Yle

– Jos tulee tämmöinen hengitystieinfektio, joka ei nosta kuumetta, niin silloin ei suurta paniikkia vielä ole. Hoitona on parin kolmen päivän antibioottikuuri, joka ei tavallaan ehdi vaikuttaa lihaksistoon eikä fyysiseen kuntoon. Mutta silloin, jos urheilijalle tulee kuumetta pariksi kolmeksi päiväksi, niin kyllä silloin ollaan hyvin herkästi siinä tilanteessa, että seuraavat olympialaiset on ne, mistä menestystä pystytään hakemaan, toteaa Roponen.

– Vaikka huippu-urheilussa ollaan kaikessa tosi tarkkoja ja syödään tosi järkevästi, niin kyllä siellä moni vaan sairastuu. Elimistö on vedetty niin tiukoille harjoituskaudella ja tavallaan kun kuntoa nostatetaan, elimistö on tosi herkkänä infektioille.

Suomalaiset haastajina

Toni Roposen mukaan Suomen joukkue on kokonaisuudessan hyvällä mallilla. Hän kuitenkin muistuttaa, että suomalaiset ovat selvässä haastajan asemassa. Maailmalla on todella kovia sekä mies- että naishiihtäjiä, jotka ovat meitä edellä.

– Matti Heikkisen kohdalla olen hyvin luottavainen. Matin tavoitteena on olympiakulta, siitä ei tingitä. Hänellä on siihen täysin realistiset mahdollisuudet, jos alla on kilpailukykyinen kalusto eikä tule mitään sairastumisia. Hän voi keskittyä kaikille matkoille, mitä haluaa hiihtää. Riitta-Liisan osalta alkukausi oli vähän mollivoittoinen. Viesti, joka olisi ollut Riitta-Liisan toinen päämatka, on hyvin todennäköisesti sen varassa, että joku muu epäonnistuu tai sairastuu. Sillä tavalla harmillista, koska tiedän, että hän on hyvässä kunnossa. Hän joutuu täysin keskittymään tuohon päätösmatkaan eli kolmenkympin vapaalle.

– Kaiken onnistuessa Riitta-Liisan pääseminen kahdeksan joukkoon on realistista. Unelma siitä, että taistelee sijoista 3-6 vaatii jo sitten pientä petraamista ja vähän onneakin suksien kanssa.

Viesteissä mahdollisuudet mitaleille

Sotshissa on todella haastavat olosuhteet sekä kelien että latujen suhteen. Muun muassa suksitestauksessa vaaditaan todella tarkkaa viimeistelyä. Toni Roponen pitää naisten joukkuetta miehiä vahvempana.

Aino-Kaisa Saarinen kuvassa
Aino-Kaisa SaarinenYle

– Meillä löytyy yksittäisiä urheilijoita, jotka ovat hyvin lähellä mitalia. Aino-Kaisa Saarinen oli loistavassa kunnossa Toblachissa, vaikka sijoittui yhdeksänneksi. Hänellä oli siellä ongelmia suksien kanssa. Aino-Kaisa on päässyt loistavaan kuntoon ja perinteisen kympillä hän on erittäin kova taistelija ja pystynyt aina venymään tiukassa paikassa. Uskon että hän taistelee olympiamitalista, ennustaa Roponen.

– Viestissä naiset ovat ilman muuta kamppailemassa mitaleista. Miehetkin, jos kaikki sattuu kohdalleen. Miesten viestijoukkue on parempi kuin moneen vuoteen. Se on vähintään sillä tasolla, mitä Liberecissä 2009, jolloin saatiin pronssia. Monilla joukkueilla, muun muassa Saksalla ja Italialla, on suuria ongelmia saada viestijoukkue kasaan. Ruotsi, Norja ja Venäjä on kyllä niin kovia, että niille Suomen paukut ei riitä.

Keveys Sotshin laduilla valttia

Vapaan ja perinteisen reitit Toni Roponen on analysoinut erittäin tarkkaan. Hän kertoo Matti Heikkisen hyötyvän kevyestä olemuksestaan Sotshin laduilla.

– Siellä ollaan korkealla, todella vaativissa olosuhteissa sekä fyysisesti että henkisesti. Matti painaa 61 kiloa ja se antaa hänelle selkeän etulyöntiaseman, kun hiihdetään erittäin pitkiä ja jyrkkiä nousuja. Siitä tulee myös henkinen yliote. Esimerkiksi norjalainen Petter Northug on 15 kiloa Mattia painavampi.

Tuskaa pitää sietää

Rankimmissa paikoissa urheilija hiihtää lähellä omaa maksimiaan. Jos maksimisyke urheilijalla on vaikka 192, keskisyke noilla nousuosuuksilla on 187-189 välillä, kertoo Roponen

– Siellä mennään ihan omalla limiitillä ja se on sitten hyvin pitkälle päivän ja lihaksiston kunnosta kiinni, kuinka kauan sitä tuskaa jaksaa sietää. Siinä tulevat esille myös henkiset ominaisuudet. Matti Heikkinen on monta kertaa oksentanut maaliin tullessaan. Oksentaminen liittyy tietyllä tavalla siihen, kun urheilijalle tulee hapenpuute elimistöön ja myös ehkä vähän päähän.

Sää aiheuttaa hyper-haasteita myös kisakalustolle. 300 metrin matkalla voi olla kymmenen asteen lämpötilaero.

– Siellä voi olla semmoinen tilanne, että lähtöpaikalla on plussaa viisi astetta ja ladun korkeimmalla kohdalla miinus viisi. Siinä pitää hakea kompromissiratkaisuja ja uskaltaa valita nopeassa aikataulussa suksia. Kyllä tämä on myös huoltojen ja suksimerkkien välinen kilpailu, toteaa Roponen.