Ilmatorjunta harhautti, kun Neuvostoliitto pommitti Helsinkiä - katso video

Helsingin suurpommitusten ensimmäisestä pommitusyöstä tulee tänään kuluneeksi 70 vuotta. Pommitusten tarkoituksena oli painostaa Suomi Neuvostoliiton rauhanehtoihin. Pommikoneet hyökkäsivät kolmena yönä helmikuussa, mutta Helsingin Ilmatorjuntarykmentti oli valmiina.

Kotimaa
Helsingin suurpommituksen tuhoja
Valvontakomission edustajat ihmettelivät rauhan tultua, miten vähällä Helsinki oli pommituksista selvinnyt, kertoo tietokirjailija Antero Raevuori.

Ensimmäisenä pommitusyönä yli 700 puna-armeijan pommikonetta hyökkäsi kohti Helsinkiä. Pekka Jokipaltion johtamat ilmatorjuntajoukot puolustivat Helsinkiä menestyksekkäästi.

Yksi ilmatorjunnan salaisista aseista oli magnesiumilla höystetyt ammukset, jotka synnyttivät taivaalle kirkkaita räjähdyksiä. Tämän sulkutulimenetelmän tarkoitus ei ollut tuhota koneita, vaan estää niiden pääsy kohteeseensa. Valtaosa pommeista pudotettiin mereen ja saaristoon. Toisena pommitusyönä osa pommeista päätyi myös Vuosaareen metsiin, jonne oli sytytetty nuotioita hämäyksen vuoksi.

Asiantuntijat arvioivat, että jos pommeista edes puolet olisi pudonnut Helsinkiin, niin kolmasosa kaupungista olisi tuhoutunut.

Tietokirjailija Antero Raevuori kertoo videolla aiheesta lisää. Raevuori on kirjoittanut pommituksista Hävittäkää Helsinki -kirjan.

Juttua täydennetty 6.2.2014 klo 15.47