Suurkeittiön älypata kypsentää niin kuin käsketään – ja maksaa uuden auton verran

Äly-etuliite tekee tuloaan myös laitoskeittiöihin. Modernit keittiölaitteet pyritään suunnittelemaan siten, että keittäjän tarvitsisi osallistua ruuanlaittoon mahdollisimman vähän. Varkaudessa keskuskeittiön miljoonaremontti toi kalustoon uuden älypadan, joka kypsentää ruoat koneeseen ohjelmoitujen reseptien perusteella.

Kotimaa
Ihmiset ihmettelevät älypadan toimintoja.
Juha Vauhkonen / Yle

Varkauden kaupungin uusi keskuskeittiö on saanut useita uusia keittövälineitä. Erityisesti älypata on herättänyt keittiössä kiinnostusta ja ihmetystä: laite on parhaillaan testauksessa ja ruuanvalmistus laitteella aloitetaan asteittain maaliskuun alussa.

Varkauden älypadalla pystytään valmistamaan ruokaa 14 litraa kerrallaan. Käytännössä reseptit ohjelmoidaan laitteeseen, kokki laittaa raaka-aineet kattilaan ja kattila kypsentää ne reseptin mukaan. Sama laite hoitaa keittämisen, paistamisen, painekeittämisen ja friteeraamisen. Anturit estävät ruuan polttamisen pohjaan ja keiton kiehuttamisen yli.

- Laitetta tullaan käyttämään meidän erikoisruokavaliopisteessä eli dieettikeittiössä. Laite on niin pitkälle ohjelmoitu, että sinne tallennetaan hyväksi katsoma resepti ja voidaan etsiä se ruokalajin nimekkeellä. Se tekee jatkuvasti saman kypsennysohjelman, mikä me ollaan laitteeseen tallennettu, sanoo ruokapalveluohjaaja Sirpa Holopainen.

"Kun keittiöitä yhdistetään, teknologian pitää tulla apuun"

Ammattikeittiöille laitteita valmistavan Metoksen markkinointipäällikkö Juha Jokinen sanoo, että ensimmäiset älylaitteet tulivat Suomen markkinoille vajaat kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen niitä on myyty hänen mukaansa satoja.

Kaikilla laitoskeittiöillä tuskin on varaa siirtyä älyaikaan ihan heti, sillä esimerkiksi Varkaudessa kokeiltavalle pienellekin laitteelle tuli hintaa kymmeniä tuhansia euroja. Kokonaisuudessaan keittiöremontti maksoi lähes neljä miljoonaa.

- Elinkaaret ovat olleet laitoskeittiöillä pitkiä. Mutta nyt kun keittiöitä yhdistetään, näkisin, että teknologian pitää tulla apuun, Jokinen ennustaa.

Keittiön reseptivalikoima uusiksi

Varkauden keskuskeittiössä ollaan tyytyväisiä siihen, että laitteen testaukseen on saatu aikaa ennen kuin se otetaan kunnolla käyttöön. Laitetta testataan kuukauden ajan.

- Pata on sinällään tuttu, mutta siinä on kaikille uutta lisätekniikkaa. Tämä on niin hieno, että kun ohjelma on tehty, yhdellä napin painalluksella lähtee käyntiin. Avajaispäivän aamuna myö ei tietenkään uskottu sitä, vaan seistiin ja ihmeteltiin että mitäs nyt tehdään. Kokit oli olleet koulutuksessa edellisellä viikolla, ja aina joku muisti jonkun kohdan miten piti tehdä, kertoo ruoka- ja puhtauspalvelupäällikkö Merja Viitanen.

Tämä on niin hieno, että kun ohjelma on tehty, yhdellä napin painalluksella lähtee käyntiin.

Merja Viitanen

Tähän mennessä älypadassa on kiehunut jo esimerkiksi lohipastakastiketta. Laitteella on tarkoitus tulevaisuudessa tehdä uudenlaisia ruokia ja samalla uudistaa keittiön reseptivalikoimaa.

- Toki pohjana on ollut meidän ruokalista ja aikaisemmat reseptit, nyt niitä on mietitty uuteen tuotantotapaan sopiviksi. Reseptejä on testattu vanhoilla laitteilla ennakkoon ja nyt ne pääsevät testaukseen myös näillä uusilla laitteilla, Sirpa Holopainen kertoo.

Jatkossa keskuskeittiössä pystytään valmistamaan ruokaeriä selkeästi eri asiakasryhmille. Sama ruokalaji voidaan tehdä esimerkiksi perinteikkäämmällä menetelmällä hoivapuolelle ja mausteisempana kouluihin.

- Esimerkiksi yläasteella toivotaan enemmän mausteisia ruokia. Nyt pystytään eri tavalla vastaamaan niihin haasteisiin ja toiveisiin, johon aikaisemmin ei ole ollut mahdollisuutta ja kuunnellaan asiakkaittenkin mielipiteitä. Padalla on äärimmäisen nopea valmistaa ruokalajeja. Keittiössä joudutaan tekemään monia kymmeniä ruokia, joinakin päivinä satojakin päivässä, ja nyt ne valmistuvat nopeasti, Holopainen kertoo.

Raa'an lihan ja kasvisten käsittelyä lisätään

Varkauden keskuskeittiö on saanut uutuutena myös esimerkiksi vanhojen ja hitaiden valurautaliesien tilalle uudet modernit induktioliedet.

Ennen piti aamulla töihin tullessa kävellä keittiön kautta ja kääntää levy päälle, että se kerkee lämmetä 15 minuuttia.

Merja Viitanen

- Ennen piti aamulla töihin tullessa kävellä keittiön kautta ja kääntää levy päälle, että se kerkee lämmetä 15 minuuttia. Nyt kun laitat kattilan liedelle, se kiehuu hetkessä, kertoo Merja Viitanen.

Kahdeksan henkilön voimin pyörivässä keskuskeittiössä voi jatkossa valmistaa aiempaa enemmän ruokaa lähes alusta asti itse. Keittiössä on mahdollisuus ottaa esimerkiksi vastaan raakaa lihaa.

- Jatkossa voidaan ottaa enemmän raakaa lihaa ja kypsennetään se täällä. Myös raakoja kasviksia voidaan täällä käsitellä. Siihen ei ole aikaisemmin ollut mahdollisuuksia, kun nykyisin on niin pienet tuotantotilat ja laitteet. Keskuskeittiön toiminta on myös prosessoitu eri tavalla. Jokainen tekee sitä omaa työtä, eli esimerkiksi kokit keskittyvät pelkkään ruuanlaittoon.

Varkauden uuden keskuskeittiön kokonaispinta-ala on noin tuhat neliötä. Keittössä tullaan valmistamaan ruokaa kaikille asiakasryhmille. Valmistus aloitetaan maaliskuun alussa asteittain ja neljä nykyistä valmistuskeittiötä muuttuu myös vähitellen palvelukeittiöiksi. Lopullinen ateriamäärä eli noin 5 000 annosta päivässä saavutettaneen vuoden loppuun mennessä.