Sonata Arctica: Aikoinaan tapasimme vasta levyn miksausvaiheessa

Kemiläinen Sonata Arctica julkaisee keväällä Pariah’s Child -levyn ja lähtee kiertämään maailmaa. Aikaisemmista työtavoista viisastuneena yhtye lähes asui studiossa uuden levyn äänitysten aikaan.

musiikki
Sonata Arctica 2013
Sonata Arctica - Satama Open Air 2013Risto Koskinen / Yle

Kemiläisellä Sonata Arctica -yhtyeellä on kiireinen kevät. Yhtye aloitti juuri 15-vuotiskiertueen, joka vie muusikot keikoille ympäri maailman, muun muassa Meksikoon ja Chileen.

Keikkailun keskellä Sonata Arctica julkaisee kahdeksannen levynsä Pariah’s Childmaaliskuun lopulla. Yhtyeen laulaja Tony Kakko kertoo, että 15 vuoden aikana levyn äänittämisessä on kokeiltu erilaisia kuvioita ja matkalla on opittu paljon.

– Tietotekniikan kehittyminen on avannut mahdollisuuksia tehdä levyä paljon myös kotona ja jossain vaiheessa mekin astuimme siihen miinaan, että ainoastaan pakolliset osuudet tehtiin oikeassa studiossa ja kaikki muut tehtiin kotona. Se meni jopa siihen pisteeseen asti, että emme nähneet toisiamme kuin vasta miksausvaiheessa, mikä on jo aika murheellista, Kakko sanoo hymyillen.

Kakon mukaan yhtye tekee nykyään tiiviimmin yhteistyötä. Pian julkaistavan levyn äänityksissä bändi vietti studiossa paljon yhteistä aikaa.

– Viikonloput oltiin kotona, mutta muuten olimme bändin kesken äänittämässä levyä yötä päivää. Tämä loi koko levylle ihan erilaisen fiiliksen bändinkin keskuudessa. Kaikki ovat olleet läsnä ja pystyneet vaikuttamaan kaikkeen tekemiseen, Kakko kertoo.

Maailmankiertue ja koti-ikävä

Pitkän kiertueen alussa odotukset ovat korkealla, mutta muusikon mielessä pyörii myös kotiasiat.

– Kiire ja koti-ikävä on mielessä. Maaliskuun alussa lähdemme Etelä-Amerikkaan. Sen jälkeen ehdimme olla pari viikkoa kotona ja sitten mennäänkin jo kiertämään Eurooppaa. Kyllä niitä lepohetkiä odottaa tässä kaiken kiireen keskellä, hymyilee Kakko.

Vuoden 2014 aikana Sonata Arctica keikkailee muun muassa Yhdysvalloissa, Kanadassa, Venäjällä, Chilessä, Brasiliassa ja lukuisissa Euroopan maissa.