1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Reikien paikkaus hoituu pakussa

Jyväskylässä harkitaan terveydenhuollon ja hammashoidon siirtämistä renkaiden päälle. Kaupunki suunnittelee tällä hetkellä neljää monipalvelupistettä ja yksi vaihtoehto on liikkuva palveluauto. Mallia haetaan Savosta ja Etelä-Karjalasta.

Kuva: Jani Ilola / Yle

Jyväskylässä kaupungin säästökuuri iskee muun muassa terveyspalveluihin: vuoteen 2016 luotaavassa talouden tasapainottamisohjelmassa esitetään suljettavaksi pieniä terveysasemia. Tilalle kaavaillaan monipalvelupisteitä, joista saisi niin sairaanhoidon kuin hammashoidon palveluja. Tuorein idea on rakentaa tällainen monipalvelupiste renkaiden päälle.

Tällä viikolla Jyväskylässä on esitelty Savonian ammattikorkeakoulussa kehitettyä suupirssiä, joka on pakettiauton sisään rakennettu hammashoitola.

– Valmiissa yksikössä onnistuvat kaikki suuhygienistin ja hammaslääkärin toimenpiteet, kertoo yliopettaja Kaarina Sirviö Savonia AMK:sta.

Käytännössä suupirssistä puuttuu vain röntgen. Auto on kehitetty vuonna 2010, joten sitä on ehditty testata jo muutama vuosi.

– Pirssiä on pilotoitu meidän suuhygienistikoulutuksessa ja niin käyttäjien ja asiakkaiden kuin organisaationkin näkökulmasta tämä on todettu toimivaksi, Sirviö toteaa.

Suupirssi tuo palvelut pihaan

Suupirssillä hammashoidon palvelut voidaan helposti viedä sinne, missä asiakkaat ovat: kouluihin, vanhainkoteihin ja hoitolaitoksiin.

Niissä koululuokissa, joita ei ole tarkastettu, on harmiteltu, että miksi me ei päästä suupirssiin.

Kaarina Sirviö

– Tyypillisin ennakkoluulo on, että tämä olisi ahdas, mutta todellisuudessa tilaa on riittävästi, Kaarina Sirviö sanoo.

Ihan tavalliselta hammashoitolalta auto ei näytä ja se on myös sen etu.

– Esimerkiksi koululaiset usein vähän pelkäävät hammaslääkäriä, mutta kun olemme vierailleet koulujen pihalla, niissä luokissa, joita ei ole tarkastettu, on harmiteltu, että miksi me ei päästä suupirssiin, Sirviö kertoo.

Etäyhteys lääkäriin

Toinen liikkuva hoitomalli tulee Etelä-Karjalasta, missä on jo muutaman vuoden ollut käytössä sosiaali- ja terveys-palveluja tarjoava klinikka-auto. Laajalla alueella palvelevaan Mallu-auto on vienyt muun muassa hammashoitajan ja palvelu-ohjaajan harvaan asutuille seuduille.

– Viime vuonna meillä oli 2 400 asiakaskäyntiä eli hieman vajaat 2 000 ihmistä käytti auton palveluja, kertoo koordinaattori Marika Wikström-Koikkalainen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä.

Tyypillisesti Mallu-autossa hoidetaan pitkäaikaissairauksien seurantaa, hoidon tarpeen arviointia ja pieniä hoitotoimepiteitä, kuten rokotuksia. Ensi viikosta alkaen Mallu-autossa alkaa myös kokeilu, jossa saadaan etäyhteys lääkäriin.

– Mallussa on etätutkimuslaitteet eli saamme ääni- ja videoyhteyden keskusterveysasemalla olevaan lääkäriin, joka voi hoitajan ja etälaitteiden avulla tehdä diganoosinsa, kirjoittamaa e-reseptejä ja antamaa hoito-ohjeita, Wikström-Koikkalainen kertoo.

Auto paikkaa palveluverkon aukkoja

Pyörillä kulkeva vastaanotto voi hyvin olla tulevaisuutta monessa kunnassa, sillä se on kustannustehokas ratkaisu.

– Kunnat joutuvat sulkemaan terveysasemia ja tämä on yksi mahdollisuus paikata sitä aukkoa. Kevyellä mallilla pystytään tuottamaan monenlaisia palveluja ilman, että kukaan häviää. Liikkuva vastaanotto on oikeastaan win–win-tilanne eli kaikki voittaa, vahvistaa TKI-asiantuntija Tapani Laukkanen Savonia ammattikorkeakoulusta.