Säikähtämällä oppii jotain itsestään

Meri Kuusiston mielestä ihmisen on hyvä säikähtää oikein kunnolla, sillä silloin voi oikeasti ymmärtää jotain omasta itsestään. Romaanin päähenkilöt, Susette ja Hermanni, ovat Kuusiston mukaan niin kaukana omista tunteistaan, etteivät tiedä, keitä he oikein ovat.

kirjallisuus
Meri Kuusisto.
Aamun kirjassa olivat vieraina kirjailija Meri Kuusisto ja vaippoihin puettu amerikkalainen jalkapallo. Kuusiston esikoiskirjassa kolmekymppinen Susette löytää pesutuvasta amerikkalaisen jalkapallon ja ryhtyy hoivaamaan sitä omana lapsenaan.

Kun kaksi aivan erilaista ihmistä ystävystyy, niin he ovat mitä parhaimpia peilejä toisilleen ja sitä kautta oppivat tuntemaan itseään. Näin ajattelee Meri Kuusisto, joka toivoo, että saisimme olla juuri sellaisia kuin olemme, ennen kuin meitä ruvetaan määrittelemään esimerkiksi miehiksi tai naisiksi.

Mitä järkeä on kuljettaa vaippoihin käärittyä amerikkalaista jalkapalloa lastenrattaissa tai asua teltassa kerrostalon katolla Helsingin keskustassa? Näin älyttömästä ajatusleikistä esikoiskirjailija Meri Kuusisto saa kuitenkin aikaan uskottavan tarinan.

Kolmekymppinen Susette löytää pesutuvasta amerikkalaisen jalkapallon ja ryhtyy hoivaamaan sitä omana lapsenaan. Hän ei osaa asettua aloilleen, elämässä on liikaa alkoholia ja miehiä. Työkyvyttömyyseläkeläinen Hermanni pelkää ihmisiä ja on erakoitunut kerrostalon katolle. Yllättäen nämä kaksi aivan erilaista ihmistä ystävystyvät.

Meri Kuusisto panee Susetten miettimään, voiko nainen olla nainen, vaikka hän ei olisi äiti. Hermanni on mielestään kyvytön olemaan mies. Molemmat ovat omalla tavallaan ahdistuneita. Kuusisto on kirjoittanut persoonallisen ja lupaavan esikoiromaaninsa.