1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsingin suurpommitus jäi lasten mieliin: "Talo keinui kuin maanjäristyksessä"

Monet Ylen aikaisen kuuntelijoista muistavat vielä Helsingin suurpommitukset vuodelta 1944. Lapsuudessa koettu hävitys on jäänyt lähtemättömästi vanhusten mieleen, mutta tapahtumista löydettiin myös huumoria.

Kotimaan uutiset

Helsingin pommitukset ovat Pauli Vilanderin ensimmäinen lapsuudenmuisto. Viisivuotias poika asui tuolloin Tunturikadulla.

"Molemmille puolille katua tuli pommeja. Talo keinui kuin maanjäristyksessä. Kuulin, kuinka rappaus suhisi tapetin ja seinän välissä ja pelkäsin, että talo kaatuu niskaan."

Liisan- ja Snellmaninkadun kulmassa kaksivuotiaana asunut Erkki muistaa, kuinka pommisuojassa kului hirveä pamaus.

"Myöhemmin selvisi, että satakiloinen pommi putosi keskelle Liisankatua suoraan elokuvateatteri Aulan kohdalle. Siitä oli vain sata metriä matkaa pommisuojaan. Talo pysyi pystyssä, mutta ikkunat hajosivat ja sähköt menivät. Kynttilät sytytettiin ja naisväki nyyhkytti. Minä totesin, että nyt tuli halkoja niin paljon, etteivät heti lopu. Siihen aikaan käytettiin metrisiä halkoja. Muistoissani on sekä dramatiikkaa että huumoria."

Pommitus toi vapautuksen koulusta

Annikki Merikari asui kuusivuotiaana Aleksiskivenkadulla. Pommitusten aiheuttama ilmanpaine hajotti talon ikkunat, mutta jotain hyvääkin niistä seurasi.

"Samassa talossa asunut kaveri tuli iloisena hihkuen kotiin, koska ei tarvinnut mennä kouluun kun sota syttyi."

Marjaniemessä perunakellarissa pommituksilta suojautunut Heikki oli kolmevuotias. Hän muistaa, että elokuvaohjaaja Särkän huvilassa paloi ja paukkui sauna. Heikki vietiin pyörällä turvaan isoisän luokse Perniöön, jonne oli matkaa toista sataa kilometriä. Karjaalta hän pääsi junaan.

"Helsingissä oli paniikki, eikä sieltä kukaan junalla päässyt. Marjaniemessä oli myös kauppa, joka oli pommitusten jäljiltä pelkkä lautakasa. Itäkeskuksen pellolla oli kolmesataa pommin kuoppaa."

Heikin Vaasankadulla asunut täti lähti laskeutumaan portaita, kun ilmahälytys tuli. Kadulle tippuneen pommin ilmanpaine lennätti hänet takaisin puoli kerrosta ylöspäin, mutta tämä ei loukkaantunut.

Lue seuraavaksi