1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valtio maksaa itselleen Kainuun suurimmat maataloustuet

Yksittäinen suurin maataloustuensaaja oli viime vuonna Kaisanet-yhtiö. Valtio nousi kuitenkin itse suurimmaksi tuensaajaksi, kun lasketaan yhteen Pelson vankilan ja Sotkamon MTT:n tutkimusaseman saamat tuet.

Kuva: Heikki Rönty / Yle

Valtio maksoi Kainuussa suurimmat yksittäiset maataloustuet viime vuonna tieto- ja viestintäyhtetyksiä tarjoavalle Kaisanet -yhtiölle. Yhtiö sai hanketukea maatalousvaroista 697 000 euroa haja-asutusalueen valokaapelihankkeelle.

Valtio nousee kuitenkin Kaisanetin ohi, mikäli lasketaan yhteen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen Sotkamon toimipisteen saamat 463 000 euron hanketulot ja Pelson vankilan saama 327 000 euron viljelijätuet. Tukea valtio sai itseltään 790 000 euroa.

Kymmenen suurimman tuensaajan joukossa oli myös Kainuun Etu Oy 435 000 euron hanketuellaan sekä ProAgria Kainuu 427 000 euron hanketuella.

Varsinaisesta maataloustuotannosta suurimman tuen sai puolankalainen Maatalousyhtymä Tolonen Jukka Kaija, 536 000 euroa.

Kaikkiaan kymmenen suurimman tuensaajan joukossa oli viisi  organisatiota ja viisi viljelijää.

Tuensaajalla ei välttämättä ole maatilaa. Maaseutuviraston maksamat maataloustuet jakautuvat viljelijätukiin, rahoitustukiin ja hanketukiin.

Koko maassa Maaseutuvirasto maksoi kuntien ja ELY-keskusten päätösten mukaisesti tukia yhteensä noin kaksi miljardia euroa vuonna 2013. Tuensaajia virastolla oli viime vuonna 67 118. Niistä maatiloja oli 60 353.