Huijatuksi tulemista on vaikea myöntää edes itselleen

Psykiatri Hannu Lauerman mukaan tämä on tullut esiin viime aikoina esimerkiksi pyramidihuijausta käsitelleiden oikeudenkäyntien yhteydessä.

Kotimaa
Setelinipusta erottuu 50 euron seteli.
Henrietta Hassinen / Yle

Pyramidihuijauksessa rahaa menettävät ihmiset usein kieltäytyvät uskomasta, että mitään rikosta on tapahtunut. He eivät myöskään halua uskoa, että heitä olisi kohdeltu väärin sen yhteisön puolesta, johon he kuuluvat.

Huijaamisen eri muotoja Usko, toivo ja huijaus -kirjassaan käsitelleen psykiatrin ja Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkärin Hannu Lauerman mukaan ilmiöllä on yhtäläisyyksiä uskonlahkoihin.

- Uskonlahkoissa ihmisten on vaikea luopua siitä uskomuksesta, että he ovat olleet hyvällä asialla ja siitä, että johtajalla on ollut jumalallisia kykyjä tai yhteys johonkin suurempaan.

Lauerma sanoo, että ihmisen on erittäin raskasta myöntää tulleensa huijatuksi.

- Sen myöntäminen runtelee sitä minäkuvaa, johon liittyy käsitys siitä, että on kykenevä arvostelemaan asioita ja tekemään johtopäätöksiä.

Salaliittoteoriat ruokkivat itsepetosta

Pyramidihuijaukset perustuvat usein lupauksiin jopa satojen prosenttien vuosituotoista. Hannu Lauerman mukaan taustalla on piilouskomus siitä, että rahalaitokset haluavat pimittää rahasammon tavalliselta kansalta.

Psykiatri ja Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma
Psykiatri ja Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma.Sami Tammi / Yle

- Se muistuttaa suuresti uskoa luontaishoitoihin ja siihen, että kaikki maailman lääkärit, heitä kouluttavat yliopistot ja valvovat viranomaiset jättäisivät käyttämättä hyvin tehokkaita ja vaarattomia hoitomuotoja, sanoo Lauerma.

Kun ihminen kieltäytyy myöntämästä tulleensa huijatuksi oikeudessa todistetussa pyramidihuijauksessa, sitä voidaan pitää jonkin asteisena itsepetoksena.

- Tällainen suhtautuminen edellyttää välttämättä salaliittoteoriaa siitä, että viranomaiset ja asiantuntijat olisivat yhteisessä salaliitossa, peräti maailmanlaajuisesti.

- Tämän tyyppisessä yhteisössä on hyvin vaikea vetää raja hyväksikäyttäjän ja -käytettyjen välille. Siinä saattaa olla pyramidin keskivaiheilla hyvin laaja harmaa alue, Lauerma toteaa.

Ajatus muille lankeavista rikkauksista houkuttaa

Psykiatri Hannu Lauerma toteaa, että ihmisen on usein vaikea pidättäytyä sellaisesta hyvästä, jonka hän arvelee muille juuri lankeavan. Siksi pyramidihuijausten yhteydessä usein luvattujen rikkauksien synnyttämä kiusaus on niin suuri.

Myöntäminen runtelee sitä minäkuvaa, johon liittyy käsitys, että on kykenevä arvostelemaan asioita ja tekemään johtopäätöksiä.

Hannu Lauerma

- Usein on kuultu tuttavasta, joka on saanut jopa satojen prosenttien vuosituottoja.

Lauerman mielestä osa ihmisistä on vedettävissä helpostikin kuvioon, jossa he tuntevat kuuluvansa omaan klubiinsa tai lahkoonsa. Sellaisessa ryhmässä he saattavat tuntea olevansa muita ihmisiä parempia ja fiksumpia.

- Se perustuu keskinäiseen luottamukseen ja toivoon jostakin elämää suuremmasta. Että ymmärretään asioita, joista ei kaikille puhuta, sanoo Hannu Lauerma.