Ompeluseurassa jutteleminen on vähintään yhtä tärkeää kuin käsityöt

Kymmenen vuotta sitten perustetun Hyrynsalmen Wanhanajan ompeluseuran vakiokävijät jakavat käsityöohjeiden ja ruokareseptien ohella myös arkisia asioita. Moni kävijöistä kiittelee mahdollisuudesta nähdä tuttuja ja muistella myös vanhoja.

ilmiöt
Hyrynsalmelaisnaisten ompeluseurassa villasukka ja sakset odottavat pöydällä.
Jarkko Remahl / Yle

Toinen ompeluseuran perustajista, Kajaanista Hyrynsalmelle parikymmentä vuotta sitten muuttanut Marja Bogdanoff muistelee ajatuksen ompeluseuran perustamisesta nousseen kansalaisopiston käsityöpiirissä. Tätä nykyään seura kokoontui viikottain Hyrynsalmen Iskun-talolla.

-Alamme kokoontua syksyisin kunhan marjat on poimittu ja keväällä jatkamme siihen asti kunnes alkaa tuntua että halutaan mökkeilemään.

Wanhanajan ompeluseuran ajatus kumpuaa ennen vanhaa toteutetusta ompeluseuratoiminnasta.

-Kun itse olin nuori, ei tarjolla ollut televisiota eikä juuri muutakaan ohjelmaa. Silloin pidettiin ompeluseuroja. Nykyisin on alettu myös uudelleen perustaa ompeluseuroja, muun muassa Suomussalmelle ja Ristijärvelle on perustettu omat seurat.

Hyrynsalmen ompeluseura alkoi kokoontua viime syksystä lähtien Iskun-talossa. Hyvästä tilasta huolimatta tiiviissä ringissä työskentelemään tottuneen seuralaiset toivoisivat löytävänsä toimintaan sopivamman tilan.

-Kaikki toivoisimme pääsevämme paikkaan jossa ompeluseuralaiset näkisivät toinen toisensa. Silloin keskustelukin on mukavampaa, kun ei tarvitse kenenkään seläntakana istua.

Hyrynsalmelaisnaisten ompeluseurassa käyvät kiivaana niin kädet kuin suu.
Jarkko Remahl / Yle

Aktiivinen ja vireä seura

Kävijöitä ompeluseurassa on parhaillaan ollut parikin kymmentä. Usein miten paikalla ovat Bogdanoffin mukaan vakiokävijät. Seuran alkuvaiheilla kokoontumisissa vieraili miehiäkin.

-Kävivät katsomassa, mutta ei ne miehet tule. Varmaan syynä on etteivät tee käsitöitä. Kuitenkin kaikki, niin nuoret kuin vanhat ovat tervetulleita.

Bogdanoff kertoo ompeluseuratoiminnan saaneen pelkästään positiivista palautetta.

-Kiitosta on tullut kaikkialta. Syksyllä kun aloitellaan tavallisesti puolukanpoiminnan jälkeen, niin usein tulee puheluita että joko me aloitetaan.

Perinteisen ompeluseuratoiminnan ohella osallistujat kokoontuvat myös muuhun ajanviettoon.

-Me myös retkeilemme syksyisin ja keväisin. Lisäksi käymme yhdessä jouluruokailussa täällä Hyrynsalmella. Toki ottaisimme mielellämme vastaan myös muuta ohjelmaa esimerkiksi ompeluseuran kokoontumisten yhteyteen.