1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kansalaisaloite tekijänoikeuksista eduskuntakäsittelyyn - tekijäjärjestöt varoittelevat

Kansalaisaloite tekijänoikeuksista on eduskunnan käsittelyssä lähetekeskustelulla. Kotimaisen luovan alan ja media-alan työntekijöiden, yritysten ja taiteilijoiden järjestöt varoittavat yhteisellä kannanotollaan ”Järkeä tekijänoikeuslakiin” -aloitteen vaikutuksista.

Kulttuuri

Tekijäjärjestöjen mukaan kansalaisaloitteen virallinen tiivistelmä ja sen mainonta eivät vastaa aloitteen sisältöä. Valta-osa allekirjoittajista ei ole voinut tietää, mitä vain juristeille aukeavat ja 17-sivuiset pykälämuutosesitykset sisältävät.

Järjestöjen mielestä kansalaisaloite vaikeuttaisi digitaalisten palvelujen kehittämistä ja tekisi Suomesta turvasataman kansainväliselle verkkopiratismille kumoamalla lukuisia piratismin torjunnan kannalta välttämättömiä pykäliä.

Lisäksi kansalaisaloitteessa vaadittu teosten korvaukseton pakko-otto opetuskäyttöön veisi pohjan oppimateriaalituotannolta.

Mukana kannanotossaan kansalaisaloitteeseen ovat kotimaisen luovan alan ja sisältöalan merkittävimmät toimijat: mm. Journalistiliitto, Suomen Kustannusyhdistys, Aikakauslehtien Liitto ja Sanomalehtien liitto, MTV Oy ja Sanoma Media.