Viimeinen vala vannottiin Keuruulla talvisen taivaan alla

Loppiaisena Keuruulla varusmiespalveluksensa aloittaneet alokkaat vannoivat perjantaina sotilasvalansa Ampialan mäellä. Tilaisuudessa kuultiin historian siipien havinaa, sillä kyseessä oli lakkautettavan varuskunnan viimeisen alokaserän vala.

ilmiöt
Varusmiehiä rivissä valatilaisuudessa.
Valatilaisuus Pioneerirykmentissä helmikuussa vuonna 2014.Matti Myller / Yle
Varusmiehiä vannomassa sotilasvalaa.
Näin sujuivat historialliset hetket Keuruulla perjantaina 7. helmikuuta.

Viimeinen vala vannottiin Keuruulla lähellä Herpmanin poikien muistomerkkiä.

Merkitseehän se, että on halukas puolustamaan omaa kotimaataan ja valmis siihen.

Juuso Rantanen

Keuruulaisen kirkkoherra Herpmanin kolme poikaa puolustivat kotiseutuaan vainoojilta isonvihan aikaan. Venäläiset kukistivat Herpmanin veljesten johtaman sissijoukon kuitenkin Ampialan mäellä vuonna 1715.

Samaisen mäen valinnassa Keuruun viimeisen sotilasvalan pitopaikaksi voidaan nähdä symboliikkaa. Rykmentin komentaja ei halunnut kuitenkaan vaipua haikeuteen juhlavana päivänä.

- En tiedä, onko olo mitenkään haikea, päinvastoin oikeastaan - tosi hieno juttu, että ollaan täällä Ampialan mäellä, tämä on meille perinteinen paikka. En haikeutta tunne nyt yhtään, kertoo Pioneerirykmentin komentaja, everstiluutnantti Jukka Kentala.

Läheisiä runsaasti läsnä

Sotilasvalan tai -vakuutuksen antoi perjantaina Keuruulla noin 260 varusmiestä. Kun paikalle saapuivat heidän lähiomaisensa sekä joukko muita kutsuvieraita, kävi Ampialan mäellä aamupäivällä kova kuhina. Omaisetseurasivat silmä tarkkana maastopukuisia marssijoita, jotta joukosta erottaisi oman läheisensä.

Onhan se äidille herkkä hetki, kun poika valan vannoo.

Tiina Altti

- Kaikki ovat nyt niin samannäkösiä, mutta saattoi olla, että pienen vilauksen omasta pojasta näin. Kyllä vala vähän jännitti ja onhan se äidille herkkä hetki, kun poika valan vannoo. Kyllä vähän oli tippa silmässä, kuvailee tuntojaan Tiina Altti Jämsästä.

Valatilaisuutta ja sen kulkua oli jonkin verran harjoiteltu etukäteen.

- Ei sitä ihan hirveästi harjoitella. Normaalit sulkeisharjoitukset on, missä marssitaan. Ja eilen kun pojat tänne jalan tulivat, niin illalla heillä oli kello 18 valaharjoitus eli kyllä kertaalleen on katsottu läpi koko tapahtuma, kertoo Kentala.

Puolustustahtoa löytyy

Vala oli jännittävä ja juhlallinen myös alokkaille.

- Merkitseehän se, että on kunnia ja on halukas puolustamaan omaa kotimaataan ja valmis siihen, toteaa Juuso Rantanen.

Muutama pyörtyminenkin tilaisuudessa tapahtui. Rantanen arvelee niiden johtuneen fyysisestä rasituksesta.

- Meillä oli 25 kilometrin jalkamarssi tänne Ampialaan. Veikkaan, että siinä on tullut nestehukkaa, vähäiset yöunet voi vaikuttaa myös ja jos on vähän jännittänyt, niin on paljon mahdollista, että pyörtyy.

Valan jälkeen vuorossa oli kenttälounas eli hernekeittoa soppatykeistä. Myös sotilaskoti oli munkkikahveineen paikalla. Varhain iltapäivällä alokkaista pioneereiksi tai suojelumiehiksi muuttuneet varusmiehet pääsivät läheistensä mukana valalomalle.

Edessä isot muutokset

Pioneerirykmentti Keuruulla lakkautetaan tänä vuonna, ja sen seurauksena myös Keski-Suomen pioneeripataljoona hajautetaan heinäkuun alussa.

Keski-Suomen pioneeripataljoonan Suojelukomppania siirtyy osaksi Porin prikaatia Säkylään ja raivaamiskoulutusta antava 1. pioneerikomppamnia yhdistyy osaksi Karjalan Prikaatia Kouvolan Vekaranjärvelle. 2. pioneerikomppania jää vuoden 2014 loppuun asti Keuruulle kuljetuksista ja vartioinnista vastaavaksi varuskuntayksiköksi.

Näin vain lyhyimmän viiden ja puolen kuukauden palvelusajan varusmiehet palvelevat varmasti koko aikansa Keuruulla. Pidemmän palvelusajan varusmiehet hajautuvat Säkylään, Vekaranjärvelle ja Keuruulle.