1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen työttömyysmenot nousemassa ennätystasolle – kaupan potkut kasvattavat nyt lukuja

Työttömyysvakuutusrahaston mukaan työttömyyskassojen menot ovat kasvaneet lomautusten ja irtisanomisten takia. Menoja kasvattavat nyt mm. kaupan alan irtisanomiset. Suomalaisten palkkasumma on nollakasvussa.

Kotimaan uutiset

Työttömyyskassamenot ovat nousemassa ennätystasolle, käy ilmi Työttömyysvakuutusrahaston tiedoista. Ansiosidonnaisia työttömyyskorvauksia rahoittavan rahaston mukaan menot saattavat kohota jopa yli viiden vuoden takaisen finanssikriisin aikaisten lukemien.

– Viime vuoden lopun lukujen valossa menot alkavat olla jo finanssikriisin aiheuttamien työttömyyskassamenojen huippuvuosien tasalla, kertoo Työttömyysvakuutusrahaston varatoimitusjohtaja Tapio Oksanen.

Oksasen mukaan finanssikriisin aiheuttamien työttömyyskassamenojen kasvun taustalla ovat etenkin lomautukset ja irtisanomiset.

– Sen sijaan nykyistä työttömyyskassamenojen merkittävää kasvua selittävät pääosin irtisanomiset, sillä lomautusten osuus työttömyyskassamenoista ei ole noussut. Työttömiä on nyt työ- ja elinkeinoministeriön tietojen mukaan enemmän kuin vuoden 2009 huipputasolla.

Työttömyyskassat ennakoivat menojen kasvavan tämän vuoden aikana noin 10 prosenttia – tai peräti enemmän, mikäli talouden alamäki jatkuu. Menoja kasvattavat nyt muun muassa kaupan alan irtisanomiset.

– Nyt näyttäisi siltä, että kaupan alan kehitys on menossa heikkoon suuntaan ja ennakoisin että sama saattaa tulla eteen jossain vaiheessa vielä julkisella puolella, Oksanen sanoo.

Palkkasummassa nollakasvu

Työttömyysvakuutusrahaston mukaan suomalaisten palkkasumma on myös supistumassa. Palkkasumma tarkoittaa työntekijöille maksettujen bruttopalkkojen summaa ilman työsuhdeoptioita.

– Suomessa on ajauduttu nollakasvun tielle. Normaaliaikana palkkasumma kasvaa noin kolmen prosentin vuosivauhtia. Nollakasvu on rahaston historiassa poikkeuksellista. Se vaikuttaa rahaston tulopohjan supistumiseen, Oksanen sanoo.

Työttömyysvakuutusrahasto on työttömyyskassojen päärahoittaja ja sen päätehtävä on työttömyysetuuksien rahoittaminen.

Lue seuraavaksi