Arvi Lind antaa periksi: "Alkaa tekemään" on kielen kehitystä

Tunnettu uutispersoona ja entinen kielilautakunnan jäsen Arvi Lind piti pitkään "alkaa tehdä" -muodon puolia. Nyt kielilautakunnan päätös hyväksyä myös "alkaa tekemään" muoto ei miestä enää kauhistuta. Hän on hyväksynyt, että kieli muuttuu sitä mukaa miten ihmiset sitä käyttävät.

Kotimaa
Arvi Lind.
YLE / Kimmo Salvén

Arvi Lind sanoi aikoinaan, että "alkaa tekemään" -muoto hyväksytään suomen kieleen vain hänen kuolleen ruumiinsa yli. Nyt mielipide on lieventynyt.

- Ymmärrän ja hyväksyn, että kieli muuttuu ja kehittyy eikä se aina ole rappeutumista. Minua surettaa, että vanha hyvä kieliopin sääntö vesitetään, mutta onhan se silti edelleen oikea muoto. Ne jotka eivät tunne kieliopin sääntöjä voivat nyt sanoa myös alkaa tekemään, vaikka ei se hyvältä kuulosta, Lind toteaa.

Korva tottuu muutoksiin

Lindin mukaan kieltä viedään yleisesti siihen suuntaan miten ihmiset sitä käyttävät.

- Korva tottuu kielen muutoksiin. Esimerkiksi sana viive taipuu kieliopin mukaan viipeellä. Ihmiset sanoivat niin suuressa määrin, että asia tapahtuu viiveellä, että kielilautakunta lavensi normia. Miltä se viipeellä nyt kuulostaisi, Lind pohtii.

Murteesta yleiskieleksi

Kotimaisten kielten keskuksen suomen kielen lautakunta päätti pitkän pohdinnan jälkeen, että "alkaa tekemään" voidaan nykyisin katsoa yleiskielessä hyväksyttäväksi.

Kyllä se on minulle hautaan asti "alkaa tehdä".

Arvi Lind

31.1.2014 tehtyä päätöstä perusteltiin sillä, että "alkaa tekemään" on alun perin ollut suomen länsimurteille ominainen muoto ja alkaa tehdä puolestaan itämurteinen. Nyt "alkaa tekemään" on kuitenkin levinnyt ja yleistynyt käyttöön kaikkialla Suomessa.

Arvi Lind muistuttaa, että kielellä on monta käyttäjäryhmää ja monenlaisia tasoja. Murteista ja slangeista huolimatta hän haluaa edelleen puolustaa kieliopillisesti oikeaa suomen kieltä.

- Minun on vaikea kuvitella, että siihen kuoppaan putoaisin, että ikinä sanoisin "alkaa tekemään". Kyllä se minulle on hautaan asti "alkaa tehdä".