Salaisia jääluolasaleja Lieksassa – katso video ja kuvat

Erityisissä olosuhteissa patoutuneiden jäiden, niin sanottujen paannejäiden ja virtaavan veden synnyttämissä harvinaisissa jääluolissa on piilossa huikeaa kauneutta. Jääkatosta roikkuu suunnattomia kristallikruunuja ja jääpuikkoja. Jääluolien ulkopuolelta voi löytää vaikkapa yksikseen veden virtauksessa pyörivän kelluvan jäämyllynkiven.

luonto
Jääluola Lieksan Korkeakankaalla
Jani Sormunen
Jäälautta Lieksan Korkeakoskella

Jokien jääkansien alla on tällä hetkellä eri puolilla Suomea huikeita jääluolia. Kokemukset ja tieto niistä kulkevat parhaillaan vilkkaana sosiaalisessa mediassa. Lieksan Korkeakosken luolastot ovat herättäneet kiinnostusta suomalaista elokuvayhtiötä myöten, sieltä ollaan kiiruhtamassa paikan päälle lähipäivinä.

- Näiden luolien aukioloaikoja ei kukaan tietenkään voi taata, ne ovat täysin säistä riippuvaisia. Reilu lumisade voi romauttaa luolien kattoja. Toisaalta näitä voi syntyä lisääkin, jos sää kylmenee uudelleen. Juuri nyt luolastot ovat täällä vielä ihailtavana, siksi elokuvaporukkaakin on tulossa pika-aikataululla tutkimaan luolien käyttömahdollisuutta, Pielisen Kamerakerhon puheenjohtaja Jari Leivo kertoo.

Lieksasta noin 13 kilometriä Hatunkylään päin sijaitseva Korkeakoski on tänä talvena saanut uomaansa poikkeukselllisen komean paannejääluolaston. Syksyllä joet monin paikoin tulvivat ja vesi nousi ylös. Kun pakkanen jääti joelle kannen, ja vesi jään alla laski jälleen alemmas, syntyi katseilta piiloon luolamuodostelmia.

Luolien kimaltava ja solisevan kohiseva maailma on lumonnut jo kävijän jos toisenkin. Paikkakuntalaiset tietävät etsiä luolastoja tutuilta paikoilta ja kuvaharrastajien saaliit avaavat pääsyn jääluoliin muillekin. Myös Nurmeksen suunnalta on tullut lupaavia löytöjä, Jari Leivo on suuntaamassa Kuohatin maisemiin tutkimaan sieltä tulleen vinkin antia.

- Edellisen kerran suuria luolastoja syntyi mittavammin 90-luvulla, säät ja vesien korkeus synnyttivät niitä silloin samaan tapaan. Pohjois-Karjalassa ainakin Markku Tano kuvasi luolia muunmuassa Ruunaalla ja taisipa liikkua Kiihtelysvaarassakin. Minä olen kuvannut jääluolia tälle talvea Korkeakosken lisäksi muunmuassa Pitkäkoskella ja Makkarakoskella, Jari Leivo kertoo.

Kimaltavaa kristallia ja jättijääpuikkoja

Lieksan Korkeakosken jääluolastoa on noin 200 metrin matkalla useampana eri salina ja onkalona. Jääkansi on väillä romahtanut, joten luolista saa pienen vilauksen jään päältäkin. Leveyttä vesiuomalla on muutama metri, ja veden syvyys metrinkahta puolta.

Jättimäisiä jääpuikkoja, huikeita valoilmiöitä, kristallikruunumaisia muodostelmia ja veden kohinaa. Ja aina kun päästiin uudesta reiästä jään alle, eikun paremmaksi vain muuttui!

Jani Sormunen

- Hienothan ne oli fiilikset, kun päästiin ensimmäisen kerran katsomaan jään alle. Siellä oli yli puolen metrin mittaisia jääpuikkoja ja huikeita valoilmiöitä, kun valo paistoi jään läpi. Ja aina kun päästiin uuteen reikään jään alla niin eikun paremmaksi vain muuttui kokoajan, Pielisen Kamerakerhon sihteeri Jani Sormunen kertoo naama iloisessa hymyssä.

- Tämä on kyllä semmoista touhua, ettei yksin parane lähteä tutkimusmatkailemaan. Kun jään alle mennään tikapuiden avulla, on putoamisriski olemassa. Luolassa on liukasta, ja jos siellä vaikka jalkansa taittaa, ei yksin pääse ulos. Varovainen on oltava näiden aarteiden äärellä, Jari Leivo mustuttaa.

- Ruunaalla on parhaillaan talvitulvat. Siellä Siikakosken Saariossa vesi pyyhkii nuotiopaikan yli kallioilla lähes kaksi metriä normaalia korkeammalla. Joki on reunoilta jäätynyt ja veden laskiessa Ruunaalle syntyy melkoisia luolastoja. Sinne syntyy samalla oikeita vaaran paikkoja, sillä Ruunaassa riittää virtausta ja syvyyttä, ja putoamiskorkeus on iso, Leivo muistuttaa.

Leivo ja Sormunen ovat merkinneet Korkeakosken luolia varoituslappusin. Vaikka vesi pikkukoskella ei olekaan syvää, on jäällä ja luolissa silti oltava erittäin varovainen. Jääkansi ohenee alta päin, ja pudotusta voi paikoilla olla useampi metri.

- Minä ehdin näissä hommissa jo kertaalleen kastua, kun jalka lipesi luolassa ja kumppari hörppäsi puoli miestä märäksi. Kylmää oli ja vähän hätkäytti, Jari Leivo kertoo.

Mystinen levy soi häävalssia jäämyllyssä

Korkeakosken jääluolastojen hännillä, alajuoksulla pyörittää omaa mystistä kappalettaan jäinen LP-levy. Vajaan metrin halkaisijaltaan oleva jääkiekko pyörii suvantopaikassa virtauksen mukana kuin suunnaton levy levysoittimessa, tai iso kermakakku keskellä sulapaikan silmää.

- Siihen kohti on varmaan muovautunut jonkinlainen suppilo, joka imee jäälautan paikalleen pyörimään virtauksessa. Kun näin tämän kummallisen pyörijän, koetin vain äkkiä saada siitä heti kuvaa talteen monesta eri kulmasta. Ensimmäinen noin iso jäämyllynkivi tuo minulle on, Jani Sormunen naurahtaa.

Kenties jäämyllynkivi soitti häävalssia tai muuta juhlavaa kappaletta, sillä Korkeakosken kohinan äärellä on nähty häämekon säihkettäkin.

Morsian oli luolassa parikymmentä minuuttia käsivarret ja ylävartalon pajaaksi jättävässä häämekossaan, ja poistui aika vilkkaasti autoon lämmittelemään kuvien ottamisen jälkeen.

Jari Leivo

- Kuvasimme jään alla morsianta hääpuvussaan, kuvat julkaistaan häämessuilla Helsingissä. Opiskelijani Polvijärveltä, Salla Seeslahti, oli idea äiti, ja on kyllä sanottava, että kuvista tuli aivan uskomattomia, hehkuttaa ammatikseen visuaalista alaa opettava Jari Leivo.

Luolissa kuvaamiseen liittyy omat haasteensa. Jääkannen alla on plusasteita, joten pakkasen puolelta tuotu kamera meinaa jäätyä ja huurustua heti kättelyssä. Myös luoliin pääsy ja siellä liikkuminen on oma haasteensa. Leivon ja Sormusen kuvat eivät kuvaajan ongelmia paljasta, jääkristallit ja luolien valo ja vesi hohtavat kuvissa taianomaisina ja houkuttavina.

Leivon ja Sormusen luolakuvia on runsaasti esillä myös Facebookissa.