Asuinhuonesimulaattori paljastaa kodin yleisimmät vaaranpaikat

Kodin yleisimmät vaaranpaikat laitetaan nyt tarkkaan syyniin. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK on kehitellyt asuinhuonemallin, joka on rakennettu pyörien päälle vanhan rekan perävaunuun. SPEK käyttää mallia koulutuksissa.

Kotimaa
Rekkaan rakennettu asuinhuoneistomalli.
Eevi-Kaisa Yrjölä SPEK:istä esittelee rekkaan rakennettua koulutuskotia.Antti Haavisto/YLE

Kodin yleisimmät vaaranpaikat ovat usein huomaamattomia, mutta sitäkin tuhoisampia. Näihin epäkohtiin paneutuu Kotona Paras - Hemma Bäst -hanke, josta vastaavat Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö sekä Vaasan Ammattikorkeakoulu ja Yrkeshögskolan Novia. Hankkeella on tarkoitus tukea ikääntyneiden turvallista kotiasumista.

SPEK tarjoaa kevään aikana muun muassa Vaasan, Pietarsaaren ja Närpiön kotihoidon henkilöstölle turvallisuuskoulutusta pienessä yksiössä, jossa on mallinnettu ikäihmisen asumisoloja. Rekan perävaunuun rakennettu opetuskoti on ainutlaatuinen Suomessa, sillä vastaavaa liikkuvaa opetustilaa ei maassamme vielä olekaan. Mallikotiin on lavastettu erilaisia turvallisuusriskejä, joita koulutettavat hoitajat pienryhmissä koittavat etsiä.

Mitä huomaamattomampi, sitä tuhoisampi

Yksi yleinen paloturvallisuusriski ovat kynttilät. Kynttilä sijoitetaan helposti huonosti vaikkapa verhojen tai palavan materiaalin lähelle ja monesti myös siten, että se saattaa kaatua. Vanhan televisionkaan päällä ei paikka ole paras mahdollinen, sillä steariini saattaa valua television sisärakenteisiin.

Toinen varsin yleinen riski on lehtien ja muiden esineiden jättäminen lojumaan lieden läheisyyteen. Monet tulipalot ovat saaneet alkunsa tällä tavalla.

Palovaroitin saattaa pärähtää kesken ruoanlaiton, jolloin se irrotetaan katosta ja patteri otetaan irti. Kun takaisinasennus unohtuu, on yksi riski taas valmis.

– Tälläiseen pieneen tilaan mahtuu helposti parikymmentä turvallisuuspuutetta, joita olemme opiskelijoita varten tähän opetuskotiin räätälöineet. Ja juuri ne yleisimmät vaaranpaikat ovat niitä huomaamattomia, joista voi syntyä suuriakin vahinkoja, sanoo SPEK:n Eevi-Kaisa Yrjölä, joka toimii hankkeen projektikoordinaattorina.

Ikäihmiset palokuolemien riskiryhmää

Paineita tähän hankkeeseen tuovat pelastuslaissa tapahtuvat muutokset, sekä myös synkät palokuolematilastot. Vaikka palokuolemien määrä onkin saatu viime vuosien aikana hienoiseen laskuun, ikääntyvillä suunta on ollut juuri päinvastainen. Ikäihmisten osuus esimerkiksi palokuolematapauksissa on jopa 41 prosenttia.

– Nythän valtio tavoittelee jopa 300 miljoonan säästöjä ikääntyvien kotiasumista lisäämällä, mutta käykö kuitenkin niin että kustannukset kasvavat, kun kodin tapaturmat lisääntyvät, pohtii Eevi-Kaisa Yrjölä.

Tulevana lauantaina 8.2. myös yleisöllä on tilaisuus tutustua tähän liikkuvaan asuinhuoneistoon, kun rekka parkkeeraa Vaasan torille. Samalla nähdään, miten kodinomaiseksi Vaasan Jupiterin väki on vanhan rekanvaunun rakentanut.