Äidinkielen opettaja povaa suomen kieleen isoa rakenteellista uudistusta

Kotkan Lyseon lukion äidinkielen opettaja Hannele Ambrusin sanoo, että kielilautakunnan päätös hyväksyä ilmaisu "alkaa tekemään" on pikkujuttu. Hän uskoo, että suomen kieli kokee tulevina vuosina kokonaisvaltaisempia rakenteellisia muutoksia. Suurennuslasin alla on ainakin persoonapronominin omistusliite.

Kuva: Yle

Moni äidinkielen parissa työskentelevä suomalainen järkyttyi keskiviikkona syvästi kielilautakunnan päätöksestä hyväksyä ilmaisu "alkaa tekemään". Äidinkielen opettajat kuitenkin nukkuivat yönsä rauhassa.

– Meistä asia ei ole merkittävä. En menettänyt yöuniani. Näitä uudistuksia tulee joka vuosi. Tämä vain on saanut meidän kulttuurissamme suuren symbolisen merkityksen, jonka kaikki aina muistavat omilta kouluajoiltaan, toteaa äidinkielen opettaja Hannele Ambrusin Kotkan Lyseon lukiosta.

Pilkkusäännöt täysin hukassa

Äidinkielen opettajat ovat enemmän huolissaan puhe- ja kirjakielen sekoittumisesta.

– Puhekieltä näkyy yhteyksissä, joissa pitäisi käyttää kirjakieltä. Pitää ymmärtää, mikä on puhekieltä ja mikä kirjakieltä. Niillä on eri tehtävät.

Osin tästä syystä nuoret eivät osaa enää pilkkusääntöjä.

– Niitä ei periaatteessa osaa enää kukaan, eivät edes täsmällisimmät oppilaat. Ne ovat retuperällä, vaikka niitä harjoitellaan. Muutos on omaan kouluaikaani verrattuna todella iso.

Pilkkusääntöjä ei periaatteessa osaa enää kukaan, eivät edes täsmällisimmät oppilaat. Ne ovat retuperällä, vaikka niitä harjoitellaan. Muutos on omaan kouluaikaani verrattuna todella iso.

Hannele Ambrusin

Pian voi alkaa lukemaan hänen kirjaa?

Suomessa on kirja- ja puhekieli pyritään pitämään hyvin lähellä toisiaan. Puhekieli taas muuttuu jatkuvasti, joskin hitaasti.

– Yleensä annetaan periksi, koska merkitykset eroavat toisistaan eikä oikein enää ymmärretä kirjakieltä.

Ambrusin uskoo, että tulevina vuosina suomen kieltä jumpataan uusiksi yksittäisten ilmaisujen lisäksi joidenkin rakenteiden osalta.

– Voi olla, että persoonapronominin omistusliite jää pois.

Uudistus tarkoittaisi käytännössä sitä, että "hänen kirjansa" olisi tulevaisuudessa "hänen kirja".