Suolahuone puhdistaa röörit ja panee kavioihin vipinää

Maailmalla hevospiireissä hyvinkin yleinen hevosten suolahuone on nyt myös kantahämäläisten hevosten käytettävissä. Ypäjän Hevosopisto otti viime vuoden lopulla käyttöön suolahuoneen, jonne myös ulkopuolisilla on pääsy. Suolahuoneen vaikutukset hevosen suorituskykyyn ja hengityselinten toimintaan ovat kiistattomat. Ypäjällä testataan suolahuonetta myös iho-ongelmaisiin hevosiin.

ilmiöt
Hevonen pilttuussa suolahuoneessa.
Mikael Juntunen / Yle

Suomenhevonen Lumilla astelee rauhallisena Ypäjän hevosopiston suolahuoneen pilttuuseen. Se tietää jo, että kyseessä ei ole kivulias hevossairaalakäynti, piikitys tai epämiellyttävä kavionraspaus, vaikka olosuhteet ovatkin hyvin samankaltaiset. Putken suuaukosta tupsahtelee ilmaan suolaa.

– Parin kuukauden kokemus on, että ne tulevat mielellään, eivät laita hanttiin. Täällä ei satu, täällä voi vain olla ja hengittää, sanoo tallimestari Sari Raiskio.

Lumilla haistelee ilmaa ja maistelee suolaa huulilta, salmiakkia – se tuntuu tuumaavan. Tavoitteena on tehdä hevosten hyvinvoinnin eteen kaikki mahdollinen. Suolahuoneessa vierailevat 3-5 päivän kuureilla hengitysongelmista kärsivät, kesäihottumasta kärsivät ja ihan tavalliset suorituskykyyn parannusta hakevat hevoset.

– Suolahuoneen terveysvaikutukset ovat merkittäviä esimerkiksi hevoselle, jolla on tukkoisuutta ja limaa hengityselimissä, sanoo Raiskio ja myöntää itsekin saaneensa samalla tervehdyttävän määrän suolaa keuhkoihinsa.

– Pienipartikkelinen suola supistaa hevosen limakalvoja ja sitä kautta avartaa hengitysteitä, menee keuhkojen syvimpiin sopukoihin saakka. Lima irtoaa keuhkoputkista.

Suolahuoneen kautta voittoon

Raiskio kertoo, että opiston ravitallin kilpahevoset ja käyvät täällä saamassa suolahoitoa myös ihan vain siitä yksinkertaisesta syystä, että olisi helpompi kilpailla. Maailmalla lähestulkoon kaikki menestyvät laukkahevoset kulkevat suolahuoneen kautta.

– Hevosta voidaan käyttää hoidossa ennen tai jälkeen rasituksen. Jos hevonen tulee tähän suoraan aisoista pikkuisen hengästyneenä, pannaan suola päälle, hevonen hengittää suolapölyn oikein syvälle alahengitysteihin saakka. Tai jos se tulee ennen suoritusta, se hengittelee puoli tuntia tässä ja lähtee radalle tai maneesiin, hengästyy siellä ja taas suola menee syvälle.

Käytäntö osoittaa, että suolahuoneella on suoritusta parantava vaikutus. Mutta kielletty menetelmä ei ole.

– Ei tämä dopingia ole, tämä on puhdasta suolaa. Manipulaation avulla hengitystiet laajenevat. Suomen Hippoksen mukaan se on kiellettyä vain kilpailun aikana ja kilpailupaikalla, Raiskio selventää.

– Meillä on suolahuonehoidossa käynyt aamulla hevosia. Illalla ne ovat menneet kilpailuun ja tuoneet kilpailurahoina sijoituksen takaisin. Samoin kovassa treenissä, kun hiitataan kovaa, käydään aamulla suolahuoneessa ja sitten mennään hiittiradalle. Johan tulee tuloksia.

Apua iho-ongelmiin

Ypäjällä testataan myös suolahuoneen vaikutuksia iho-ongelmaisiin hevosiin. Tehoa on kokeiltu opiston omilla kesäihottumasta kärsivillä hankureilla.

– Olemme kokeilleet, jos se helpottaisi tällaisen oloa. Suola desifioi, tappaa bakteereja ja kosteuttaa. Jos saisimme tämän kautta pysymään ihohaavat kosteina, eikä hevonen alkaisi hankaamaan enää itseään puihin ja tolppiin.

Bakteerit kuriin

Suolahuoneen desifioivaa vaikutusta käytetään hyväksi myös ulkoa tulevien bakteerien torjumisessa.

– Hevoset kiertävät paljon, tulevat eri talleista ja eri olosuhteista, samalla bakteerit leviävät. Meilläkin on muutama paha epidemia ollut. Ajatuksensa on, että tultaisiin kotitalliin aina suolahuoneen kautta.

Ypäjän suolahuone on Suomen toinen. Ensimmäinen on Tampereella Teivossa. Ypäjällä otetaan käyttöön myös hevosten laserhoito. Jatkossa hoitomuodot lisääntyä ja Ypäjälle voisi kehittyä laajempikin hevosten hyvinvointikeskus. Ajatuksia on ollut vesikävelymatosta infrapunasaunaan, mutta ihan lähitulevaisuudessa nämä eivät toteutune.

– Joka tapauksessa panostamme hevosten hyvinvointiin. Ne tekevät niin paljon töitä täällä sekä kilpailuissa, opettavat meitä ja meidän oppilaita. Pyrimme pitämään ne mahdollisimman hyvässä kunnossa, sanoo Sari Raiskio.