Roku ja poppari mahtuvat nyt samaan näyttelyyn

Lahden taidemuseo esittelee 1960- ja 70-lukujen nuorisokulttuuria Roku vai poppari? –näyttelyssä. Rokujen ja poppareiden esikuvat löytyvät Englannin modeista ja rockerseista. Myös Lahdessa yhteiselo oli joskus myrskyisää. Taidemuseosta näyttely laajenee Moottoripyörämuseoon.

Kuva: Meeri Niinistö / Yle

1960- ja 70- lukujen Lahdessa eri jengeihin kuuluvat eivät aina mahtuneet samoille reviireille.

- Toista jengiä katsottiin alta kulmien. Jos oli otettu miestä väkevämpää, saattoi tulla Kopin aulassa riitaa. Meillä oli reidestä tiukat housut ja leveät lahkeet, tunnelmoi entinen roku Pekka Jyrkiäinen.

Moottoripyörämuseon omistaja Riku Routo sai ajatuksen nuorisokulttuurin näyttelystä seitsemän vuotta sitten. Moottoripyörämuseo toteuttaa näyttelyn yhteistyössä Lahden kaupungin kanssa.

- Kaveriporukasta se muodostui, että kenestä sitten tuli läheisiä. Yhdessäolo oli hurjan sitoutunutta, kertoo Merja Vahter, joka viihtyi 70-luvun taitteesta asti poppariporukassa.

Riku Routo on kerännyt näyttelyä varten muun muassa valokuvia, vaatteita ja vanhoja lehtiä.

- Musiikki oli silloin mielettömän hyvää, eikä ollut kiire mihinkään. Jos sovittiin, että tavataan, sitten tavattiin. Nyt lähetellään sähköposteja ja unohdetaan lupaukset. Paras musiikki on tehty 60–70-luvun taitteessa, muistelee Routo.

"Tämä serpentiini on Löysän kädestä"

Vanhat valokuvat ja höysteet on hankittu lähinnä kaupunkilaisilta ja entisiltä rokuilta sekä poppareilta. Yksi Roudon suosikeista on päiväkirja vuodelta -67.

Tämä serpentiini tässä vieressä on lähtöisin Löysän kädestä. Hän on meidän koulussa 6.-luokalla bassoa soittaa Lords´eissa, joka muuttuu lähiaikoina nimeksi Tinkle. Löysä käy Kestissä ja siihen on kaikki pihkassa... Mutta tästä serpentiinistä, Löysä heitti sen (2. kok. rullaa) mua ja Terkea kohti luokan ovella (vaikka ei nyt vappu ole) mutta ne oli kai joutunu jossain pileissä sen taskuun.

Musiikki oli silloin mielettömän hyvää, eikä ollut kiire mihinkään.

Riku Routo

Päiväkirjan kirjoittaja haluaa pysyä arvoituksena.

Riku Routo kertoo olleensa ensin roku, mutta vaihtaneensa poppareihin ystäväpiirinsä myötä.

- Siitä ei ole paljon puhuttu, mutta Lahdessa tinnerin käyttö oli tuolloin aika rajua. Kivistönmäellä tulipalossa kuoli monta rokua, kun talo pelmahti liekkeihin.

Roku vai poppari? -näyttely avaa perjantaina 7.2.2014 ovensa yleisölle. Toinen osa näyttelystä on Moottoripyörämuseon tiloissa Lahden Niemessä.