Huijausyritys Euroviisuissa vahvistui

Vilppiä yrittänyttä maata ei kyetty varmistamaan. Jatkossa huijauksesta kiinni jäävän maan televisioyhtiö saattaa saada porttikiellon Euroviisuihin kolmeksi vuodeksi.

Ulkomaat
Eurovision laulukilpailu 2013
EPA/Drago Prvulovic

Euroopan yleisradioliitto EBU vahvistaa, että viime vuoden Euroviisu-kilpailuissa tapahtui huijausyritys. Euroviisujen johto on tämän seurauksena päättänyt muuttaa kilpailun sääntöjä.

EBU ei ole selvityksissään kyennyt todentamaan, mikä maa tai kansallinen televisioyhtiö yritti hankkia lisä-ääniä lahjomalla.

Kilpailujen jälkeen tuli julkisuuteen väitteitä, että lahjontaa yritettiin Azerbaidzhanin voiton edistämiseksi.

Euroviisu-kilpailujen sääntöjä muutetaan tapahtuman seurauksena siten, että jos jokin TV-yhtiö paljastuu huijausyrityksestä, voidaan siltä kieltää Euroviisujen lähettäminen enimmillään kolmeksi vuodeksi.

Televisioyhtiöille annetaan vastuu huijausyritysten estämisestä.

- Samalla tavalla kuin jalkapalloseurat ovat periaatteessa vastuussa kannattajiensa käytöksestä, asetamme lähettävät televisioyhtiöt vastuuseen oman maidensa kappaleita hyödyttävän vaalivilpin estämisestä, sanoi Euroviisu-kilpailujen ohjausryhmän puheenjohtaja Frank Dieter Freiling Eurovision-nettisivulla (siirryt toiseen palveluun).