Sotakoira Talibanin panttivankina – päätämme "Everstin" kohtalosta myöhemmin

ISAF-joukkojen tiedottaja vahvistaa uutistoimisto AFP:lle, että heidän sotakoiransa katosi joulukuussa operaation yhteydessä.

Ulkomaat

Ääri-islamistinen Taliban-liike sanoo siepanneensa Afganistanissa olevilta ulkomaalaisilta joukoilta sotakoiran.

Talibanien nettisivuilleen ja Facebookiin laittamalla videolla väitetään, että sotakoira kuuluisi Yhdysvaltain armeijalle. Länsimaiden sotilaslähteet kertovat AFP:lle, että koira on Britannian joukkojen.

Videolla islamistien panttivankina oleva "Everstiksi" kutsuttu koira on kiinni talutusnuorassa pienellä pihalla asein ja kranaatein varustautuneiden miesten ympäröimänä.

Punaruskealla koiralla on yllään musta taskuin varustettu liivi. BBC:n mukaan koiraan oli kiinnitetty GPS-seurantalaite, pieni kamera ja valolamppu.

Videolla koira heiluttaa häntäänsä ja höristää korviaan, kun islamistit alkavat laulaa "Allah hu akbar" (Jumala on suurin.)

Talibanien videolla kerrotaan, että he ottivat sotakoiran ja aseita haltuunsa Alingarissa Laghmanin provinssissa tehdyssä operaatiossa joulukuussa. Talibanien edustajan mukaan koira on elossa ja hyvinvoiva, ja sen kohtalosta päätettäisiin myöhemmin.

Yhdysvaltojen sotilasviranomaiset kertoivat AFP:lle, ettei koira ole heidän. Britannian puolustusvoimat kieltäytyi kommentoimasta asiaa.

ISAF-joukkojen tiedottaja kuitenkin vahvistaa uutistoimistolle, että heidän koiransa katosi joulukuussa ratsian yhteydessä. Sotakoiran omistajamaata ei kuitenkaan paljasteta.

Tiedottaja kertoo, että sotakoiria käytetään ISAF-operaatioissa useisiin tarkoituksiin, pääasiassa räjähteiden ja huumeiden etsintään. Urheimpia sotakoiria on palkittu mitaleilla ja haavoittuneet koirat lennätetään etulinjasta hoitoon.

Osa muslimeista pitää koiria saastaisina olentoina, ja Talibanit suhtautuvat niihin epäluuloisesti.

Lähteet: AFP