1. yle.fi
  2. Uutiset

Juha Mieto: Terroristit ampuivat, kun meitä vietiin kellarikerrokseen

Hiihtäjä Juha Mieto väisteli luoteja Münchenin olympialaisissa 1972. Kesäkisoissa ei hiihdetty. Mieto osallistui kisoihin katsojana.

urheilu
Kaija Mustonen, Juha Mieto ja Jari Mantila.
Kolme talvilajien olympiamitalistia kertoo yhteensä yhdentoista mitalin kokemuksella, miten huippu-urheilija saa kaiken itsestään irti juuri kun tarvitaan. Kaija Mustonen, Juha Mieto ja Jari Mantila kertovat myös, mitä lajeja kisoista erityisesti seuraavat.

Ylen aamu-tv:ssä perjantaina vieraillut hiihtojätti Juha Mieto ei talvikisoissa koskaan pelännyt väkivaltaa tai terrorismia. Vuoden 1972 kesäkisoihin hän osallistui katsojana.

– Sieltä kun lähdimme pois, niin sotilaslentokenttä oli suljettu. Terroristit ampuivat kun meitä vietiin sinne alakertaan kellarikerrokseen. Sinne tuli luoteja, Mieto sanoi.

Sapporossa, Innsbruckissa, Lake Placidissa ja Sarajevossa kisanneella hiihtojätillä oli kuitenkin tiukkaa talvikisoissa ilman väkivallan uhkaakin. Olympiamitalistille ei kisoista löytynyt tarpeeksi pitkiä sänkyjä.

– Silloin oltiin niin vaatimattomia. Nostin lattialle patjan ja nukuin siinä, vaikka siinä vetikin, niin ei flunssa iskenyt. Sarajevossa laitettiin jatkoa sinne sänkyyn, että kyllä sitä askeettisissa oloissa on ennen vanhaan pengastettu yön aikanakin.

Lue seuraavaksi