TV:n lääkärisarja House pelasti saksalaismiehen hengen

Kaksi sydänspesialistia pääsi selittämättömän sairauden jäljille muistaessaan oireet ja niiden syyn television lääkärisarjasta.

Kuva: AP Graphics Bank

Yhdysvaltalainen televisiosarja House koitui saksalaisen miehen pelastukseksi, kun häntä hoitaneet lääkärit saivat fiktiosta idean tosielämän diagnoosiin, kertoo lääketieteellinen lehti The Lancet.

Marburgin sairaalaan tuotiin toissa keväänä 55-vuotias mies, jonka moninaiset oireet olivat saaneet lääkärit ymmälleen jo yli vuoden ajan. Ennen vakavia sydänvaivoja mies oli kärsinyt muun muassa selittämättömästä kuumeesta ja menettänyt näkönsä ja kuulonsa lähes täysin.

Marburgissa kaksi sydänspesialistia oivalsi, että samanlainen tapaus oli ollut aiheena myös _Housen _kuvitteellisessa sairaalassa. Hengenvaarallisten oireiden syyksi oli osoittautunut lonkkaproteesin aiheuttama kobolttimyrkytys.

Sama päti saksalaismieheen: hänen rikkoontunut keraaminen proteesinsa oli vaihdettu kaksi vuotta aiemmin metallista ja muovista tehtyyn proteesiin.

Proteesin vaihtamisesta yhä enemmän myrkytyksiä

Kobolttimyrkytys on vanhastaan tunnettu metallityöläisten ongelmana, mutta kobolttia voi elimistöön päätyä myös saastuneesta ruoasta tai juomasta.

Kanadassa Quebécissä 48 ihmistä sairastui ja 20 kuoli 1960-luvun puolivälissä lyhyessä ajassa, kun heidän sydämensä petti akuutin sydänlihasrappeuman takia. Tutkimuksissa ilmeni, että kaikki olivat nauttineet runsaasti olutta. Siitä löytyi kobolttia, jolla panimot olivat yrittäneet vakauttaa oluen kuohumista. 

Useat tutkimukset ovat nyttemmin kertoneet, että myös lonkkaleikkauspotilas voi saada kobolttimyrkytyksen, jos proteesi asennetaan väärin tai siinä on rakenteellista vikaa. Lääkärien mukaan myrkytystapaukset ovat lisääntyneet.