1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: "huonomaineistenkin" kalojen syömisessä hyödyt voittavat haitat

Kalan syömisen terveysvaikutuksia ei pysty arvioimaan pelkästään haitalliseksi tiedettyjen aineiden määrää mittaamalla. Itä-Suomen yliopistossa tehdyn väitöstutkimuksen perusteella esimerkiksi Itämeren lohen sisältämän omega-3-rasvahapon hyöty on suurempi kuin sen sisältämän dioksiinin haitta. Lapsiperheessä kalaruokavalion koostumuksessa kannattaa silti olla tarkkana.

Kotimaan uutiset
Silakkafileitä liukuhihnalla.
Yle

Kalan syömisen terveellisyys näyttää riippuvan enemmän kalalajista ja syöjän iästä kuin aiemmin on arvioitu. Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavana olevan väitöskirjan perusteella erityisesti lapsiperheessä kannattaisi valita monipuolinen kalaruokavalio.

Yksipuolinen suurten petokalojen, kuten hauen ja kuhan syönti, voi tuoda syöjän elimistöön liikaa elohopeaa. Myös tutkimuksessa havaittiin, että pienellä osalla suomalaisista 1–6-vuotiaista lapsista elohopean turvallisena pidetty raja-arvo ylittyy.

Elohopea voi vahingoittaa lapsen kehittyvää keskushermostoa. Tutkija Olli Leinon mukaan haittavaikutukset ovat kuitenkin niin pieniä, että niitä on hyvin vaikea todentaa yksilötasolla. Rasvaisista kaloista saatavat omega-3-rasvahapot taas hyödyttävät lasten keskushermoston kehitystä.

Hyötyjen ja haittojen puntarointi on tärkeää sen sijaan, että katsottaisiin vain jonkin tietyn aineen pitoisuutta.

Olli Leino

- Vaihtelevasti eri kalalajeja syömällä lapsetkin pysyvät turvallisella tasolla tai saavutetaan terveyshyötyjä, tutkimuksessa arvioidaan.

Vanhuksilla omega-3-rasvahapot ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja. Vastaavasti ne altistavat syöjää rasvaliukoisille ympäristömyrkyille.

"Hyötyjen ja haittojen puntarointi tärkeää"

Tutkimus vahvistaa myös käsitystä, jonka mukaan kalan syönnin hyödyt ovat haittoja suuremmat usein silloinkin, kun kalassa on terveydelliselle
haitallisia aineita. Esimerkiksi rasvaisista kaloista saatavat omega-3-rasvahapot kumoavat keskushermostolle haitallisten aineiden vaikutusta.

- Itämeren isoilla lohilla ja silakoilla omega-3-rasvahappojen terveyttä parantava vaikutus on suurempi kuin dioksiinin ja PCB:n terveydelle
haitallinen vaikutus. Hyötyjen ja haittojen puntarointi on tärkeää sen sijaan, että katsottaisiin vain jonkin tietyn aineen pitoisuutta, terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tutkijana työskentelevä Olli Leino sanoo.

Kalan syömisen terveysvaikutusten tutkiminen on keskittynyt tyypillisesti eri haitta-aineiden pitoisuuksien mittaamiseen. Leinon mukaan nyt tutkimuksessa pyrittiin arvioimaan myös kalan syömisen kokonaisvaikutuksia suomalaisten terveyteen.

Lue seuraavaksi