Kupliva seksuaalikeskustelu näkyy neuvojien koulutuksessa

Homoseksuaalisuuden hyväksyminen etenkin urheilussa on puhuttanut suomalaisia olympialaisten alla. Kuopiolainen seksuaalineuvojien kouluttaja sanoo lisääntyvän keskustelun näkyvän myös koulutuksessa.

seksuaalikasvatus
Pukuhuone on saanut uusia kaappeja
Pukuhuoneisiin on saatu uusia kaappeja.YLE / Sauli Antikainen

Keskustelu homoseksuaalisuuden hyväksymisestä yhteiskunnassa ja erityisesti urheilussa käy nyt erityisen vilkkaana. Aihe nousi esiin Sotshin olympialaisten alla, kun uimari Ari-Pekka Liukkonen "tuli kaapista" oman seksuaalisen suuntautumisensa kanssa.

Menneellä viikolla on ehditty kohista vielä entisen jääkiekkomaalivahdin, kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon lausunnoista, joissa hän piti ammattiurheilijan homoseksuaalisuuden paljastamista "vaikeana yhtälönä".

Seksuaalineuvojia Savonia-ammattikorkeakoulussa kouluttava Päivi Hoffren on seurannut keskustelua mielenkiinnolla. Hänen omassa ammatissaan lähdetään ajatuksesta, että jokaisella on oikeus olla sellainen kuin itse haluaa.

- Keskustelu sukupuolisen moninaisuuden näkökulmasta on lisääntynyt. Se näkyy mediassa, mutta se näkyy myös meillä opinnoissa. Koulutuksessa käydään sukupuolinen moninaisuus läpi ja mietitään, mitä se kenellekin tarkoittaa, Hoffren sanoo.

Koulumaailman kirot

Urheiluun ja koulumaailmaan liittyviä homokeskusteluja voidaan pitää aiheen arimpina käsittelyareenoina. Kouluissa homoksi haukkuminen on arkipäiväistä, mutta ymmärtävätkö lapset oikeasti seksuaalisuuden merkitystä?

- Varmaan arviointikyky ei riitä esimerkiksi siihen millaista tietoa saa internetistä. Uskon, että nuoretkin miettii, että mikä minä olen ja olenko minä homo vai mikä minusta kehittyy. Se voi olla vitsailua asialla ja sen kanssa on helppo lähteä käsittelemään asiaa, Hoffren pohtii.

Erilaiset seksuaalista suuntautumista koskevat tilastoinnit Päivi Hoffren jättäisi omaan arvoonsa.

- Seksuaalisuus kehittyy koko iän ajan. Toki voidaan tarkastella, että millä tasolla puhutaan, mutten vetäisi mitään johtopäätöksiä, Hoffren kertoo.

Hän ei myöskään kannata ajatusta minkäänlaisesta seksuaalineutraalista yhteiskunnasta. Kaikki ihmiset pitäisi hyväksyä sellaisina millaisia he ovat.

- Ehkä tässä nyky-yhteiskunnassa on niin hektistä, että asiat nousevat eri tavalla esille. Mutta eihän tämä kauhean uusi ilmiö ole, Hoffren sanoo ja viittaa jo antiikin ajan homokeskusteluihin.

Seksuaalineuvonnalle kysyntää

Aiemmin seksuaalineuvojia on koulutettu oppisopimuspohjalta useamman ammattikorkeakoulun yhteistyönä. Ensi syksynä Savonia-AMK käynnistää oman seksuaalineuvojien koulutuksen, joka on tarkoitettu esimerkiksi sosiaali- ja terveys- tai kasvatusalan henkilöille, joilla on aiempi korkeakoulu- tai opistoasteen tutkinto.

- On tärkeää, että Itä- ja Pohjois-Suomeen saadaan lisää seksuaalineuvojia. Terveydenhuollossa seksuaalisuus nähdään yhtenä tärkeänä osa-alueena. Näin saadaan valmiuksia kohdata intiimiä ja arkaa aluetta, Hoffren sanoo ja arvio, että kynnys käyttää seksuaalineuvojan apua on viime vuosina madaltunut.

- Tänä päivänä meillä on enemmän valmiuksia ottaa yhteyttä. Ja jos olet saanut luvan laittaa oveesi laatan, että olet seksuaalineuvoja, niin jo se madaltaa kynnystä ja se antaa luvan tulla puhumaan, Hoffren tiivistää.