1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Heti, helpolla ja helvetisti" - nuorten hyvä elämä on mielihyvän tavoittelua

Vanhemman sukupolven nuoruudessa hyvän elämän ajatus 4H-aikoina oli "head, heart, hands ja health". Nyt on siirrytty kolmen hoon yhteiskuntaan, joka on "heti, helpolla ja helvetisti." Näin väittää kasvatusalan asiantuntija, kouluttaja Juha Lahtinen. Mielihyvän tavoittelu on tärkeämpää kuin ennen ja otsa hiessä pakertaminen vanhanaikaista.

Kuva: Yle

Nykypäivän kasvatuskulttuurista ja sen muutoksesta puhutaan paljon. Nuortensa kehityksestä ja tulevaisuudesta huolestuneet vanhemmat hakevat apua nettijutuista, keskustelufoorumeista ja kasvatusgurujen luennoilta. Yhteisymmärryksen löytäminen ja sukupolvien kuilun ylittäminen ei ole aina ihan yksinkertaista.

Kasvatustieteiden maisteri, opinto-ohjaaja, tietokirjailija, kouluttaja Juha Lahtinen sanoo, että nuoret elävät maailmassa, jonka aikuiset ovat heille rakentaneet. Nuoret taas rakentavat tulevaisuuden yhteiskunnan.

– Nuoret näkevät yhteiskunnan ja tulevaisuuden ehkä eri tavalla kuin me vanhemmat: moninaisempana, pirstaleisempana, mutta myös mahdollistavampana, monenlaisempaan elämäntapaan mahdollistavana -siis ainakin se osa nuorista, joilla on näköaloja.

–  Nykyään puhutaan polarisaatiosta: hyväosaiset ovat yhä hyväosaisempia, ja heidän työmarkkina-arvonsa tai tulevaisuusajatuksensa ovat kirkkaampia. Sitten on jo kliseiseksikin käynyt syrjäytymiskeskustelu, jossa osa nuorista nähdään näköalattomina tai syrjäytyvinä, marginaaliin putoavina, itsestään huolehtimaan kykenemättöminä. Keskimääräisesti otaksuisin, että nuoret uskovat, että tulevaisuus edessä on, pohtii Lahtinen.

Kolmen hoon yhteiskunta

Minkälainen käsitys ihmisestä, oppimisesta ja hyvän elämän mahdollisuuksista uudelle sukupolvelle on teknologian aikakautena muodostunut? Mitä nuoren mielestä on "hyvä elämä"? Ei ehkä ollenkaan samanlaista kuin hänen vanhempiensa mielestä, sanoo Juha Lahtinen.

Työn eetos, tai ajatus, että otsa hiessä pitää ansaita hyvä elämä, on ehkä vanhanaikainen, menneen talven lumia.

Juha Lahtinen

– Olen käyttänyt kieli poskessa ajatusta, että nuoruuden hyvän elämän ajatukset 4H-aikoina oli "head, heart, hands ja health". Nyt ollaan siirrytty kolmen hoon yhteiskuntaan, joka on "heti, helpolla ja helvetisti."

Mielihyvän tavoittelu on Lehtisen mielestä jollain tavalla tärkeämpää kuin ennen.

– Työn eetos, tai ajatus, että otsa hiessä pitää ansaita hyvä elämä, on ehkä vanhanaikainen, menneen talven lumia. Usein tuntuu, että me kasvattajat ja kouluttajat kuitenkin otaksumme, että meidän pitäisi saada juurrutettua tätä vanhaa ajattelua uuteen kuosiin.

– Uskon tietynlaiseen nuorten heimoon, suuri osa nuorista löytää vertaistensa ja vertaistuen kautta hyvän elämän eväät.

Nuori aikuisten maailmassa

Nuori syntyy maailmaan, jonka aikuiset ovat hänelle rakentaneet, muistuttaa Lahtinen.

– Me syyllistämme nuoria mielihyväteollisuuden käytöstä, vaikka se on juuri oikeaa käyttöä sille maailmalle, minkä aikuiset ovat tehneet. Nuoret itse eivät ole luoneet niitä härpättimiä ympärilleen, eivätkä myöskään sitä maailmaa, mitä he käyttävät annettuna.

Tv-ohjelmassa Harkimo sanoi Enbuskelle, että "kun sä käyt siellä netissä", niin Enbuske vastasi "en mä käy siellä, mä olen siellä".

Juha Lahtinen

Lahtinen ottaa esimerkin Hjallis Harkimon ja Tuomas Enbusken käymästä tv-keskustelusta.

– Tv-ohjelmassa Harkimo sanoi Enbuskelle, että "kun sä käyt siellä netissä", niin Enbuske vastasi "en mä käy siellä, mä olen siellä". Nuoret eivät käytä verkkoympäristöä, he ikään kuin elävät siellä ihan normaalissa elämässä, ihan niin kuin me eletään ja hengitetään omaa maailmaamme.

Oppimiskäsityksestä Lahtinen sanoo, että tiedon kaikkiallisuus on nuorten käytettävissä oleva voimavara, mitä aikuiset eivät aina huomaa.

– Poikani musiikkitietämystä ihmettelimme vaimoni kanssa. Hän tunsi kaikki biisit, mutta se johtui siitä, että hänellä oli kännykässään sovellus, jolla pystyi kuuntelemaan musiikin ja kännykkä kertoi, mistä kappaleesta on kyse. Me vaimoni kanssa yritimme ulkoa muistella kappaletta. Meidän tiedonkäsityksemme oli enemmän vanhojen tietokilpailujen tai musiikkiarvauskilpailujen linjoilla.