Abi lähti bileisiin ylioppilaskokeen alla: "Pitäisi varmaan opiskella"

Kotkalainen abiturientti Niko Gullsten ottaa ylioppilaskirjoitukset rennosti. Hän lähti äidinkielen tekstitaidon kokeen alla tapaamaan kavereitaan Helsinkiin. Gullstenille kielitoimiston päätös sallia alkaa tekemään -ilmaisu tarkoittaa parempaa menestystä äidinkielen kokeissa. Hän ei tiennyt, että ilmaisu on ollut aiemmin huonoa suomea.

Kotimaa
YLE / Antti Kolppo

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkoivat perjantaina äidinkielen tekstitaidon kokeella. Kotkalainen abiturientti Niko Gullsten on ottanut kokeeseen valmistautumisen rennosti.

– Saimme opettajilta loistavan 30 monisteen nipun kielioppia. Pänttään sen tänään ja toivon parasta. Sen jälkeen lähden Helsinkiin levynjulkistuspippaloihin ja tapaamaan kavereita, Gullsten suunnitteli torstaina.

– Pitäisi varmaan opiskella, mutta aina ei jaksa.

Äidinkieli ei ole Gullstenin vahvin aine, mutta hän ei ota asiasta stressiä.

– Lauserakenteet menevät sujuvasti, mutta pilkkuvirheet ja muut välimerkkivirheet ovat ongelma. Pakkaan aamulla hyvät eväät mukaan ja lähden ajoissa, että herään matkalla.

Luulin, että alkaa tekemään -ilmaisu on aina ollut kieliopin mukainen. Itse olen käyttänyt sitä lapsesta asti.

Niko Gullsten

Kielitoimiston tällä viikolla tekemä päätös sallia alkaa tekemään -ilmaisu ei ollut edes kantautunut Gullstenin korviin.

– Luulin, että ilmaisu on aina ollut kieliopin mukainen. Itse olen käyttänyt sitä lapsesta asti.

Eniten Gullsten odottaa kirjoituksissa englannin ja fysiikan tehtävien ratkomista.

– Yliopistoon lähden lukemaan fysiikkaa. Sitä en tiedä, mikä minusta tulee isona.