Britanniaan tulvia tuoneet rankkasateet uhkaavat nyt myös Lontoota

Perjantaiyönä vesi mursi tulvavallit Somersetin nummilla ja asukkaat joutuivat pakenemaan metriin nousseita tulvavesiä. Meteorologien mukaan rankat sateet koettelevat koko Britanniaa lauantaiyönä.

Atlantilla kehittynyt uusi myrsky uhkaa tuoda viikonloppuna runsaasti vettä myös sellaisille Britannian alueille, jotka ovat säästyneet aiemmilta tulvilta. Britannian ilmatieteen laitos on antanut vakavan säävaroituksen jo tulvan alla olevaan Lounais-Englantiin, mutta myös muun muassa Lontooseen.

Perjantain ja lauantain väliselle yölle ennustetaan rajuja sadekuuroja ja puuskissa jopa 35 metriä sekunnissa puhaltavia tuulia. Vettä sataa kaikkialla Britanniassa, mutta kovimmat sateet saadaan eteläisessä Englannissa, ilmatieteilijät varoittavat.

Perjantaiyönä vesi mursi tilapäiset tulvavallit Somersetin nummialueella Lounais-Englannissa. Sotilaat, jotka olivat rakentamassa hiekkasäkeistä esteitä, siirtyivät evakuoimaan Moorlandin kylän asukkaita, kun alueelle tulvi metrin verran vettä. Kolmen läheisen kylän asukkaita oli jo aiemmin kehotettu lähtemään turvaan.

Pääministeri torjuu arvostelun

Poliittinen keskustelu poikkeuksellisesta tulvatalvesta sai uutta puhtia, kun tällä viikolla pahimmilla tulva-alueilla käynyt prinssi Charles sanoi, että kriisi on elävä esimerkki siitä, mitä tapahtuu, jos ilmastonmuutoksen kasautuviin vaikutuksiin ei kiinnitetä huomiota.

Pääministeri David Cameron, jota on arvosteltu välinpitämättömyydestä, sanoo, että hänkin vierailee tulva-alueilla, kunhan aika on oikea. Toistaiseksi on tärkeintä johtaa suunnittelua, hän sanoi.

Osa Somersetistä on ollut tulvavesien alla jo kuusi viikkoa. Cameronin mukaan Somersetiin lähetetään lisää pumppuja, jotta tiet saataisiin auki, ja armeija auttaa kunnostamaan Devonin ja Cornwallin kreivikuntien välistä tärkeää ratayhteyttä, jolle tulva on tehnyt vakavaa tuhoa.

Opposition varjohallituksen ympäristöministeri Maria Eagle sanoo, että hallitukselta kesti aivan liian kauan tajuta tilanteen vakavuus. Toimet ovat hätäkokouksien jälkeenkin epäselvät, hän arvostelee. Tulvatuhojen estämiseen budjetoitu summa on pudonnut konservatiivihallituksen aikana 15 prosenttia. Viime viikkojen tulviin hallitus on luvannut lisäapua.

Britanniassa oli tammikuussa 23 sadepäivää. Yhteensä tammi- ja joulukuu olivat sateisimmat sitten vuoden 1910, jolloin säistä alettiin pitää virallista tilastoa.