1. yle.fi
  2. Uutiset

Tässäkö lääke työttömyyteen: Aulaemäntiä terveyskeskuksiin?

Rauma haluaa osallistavan sosiaaliturvan pilottikaupungiksi. Mallin kehittäjän, Rauman sosiaali- ja terveysjohtaja Antti Parpon mukaan työttömille olisi tarvetta vaikka terveyskeskusten aulaemäntinä ja -isäntinä. Mallia on kritsoitu työttömien kyykyttämisestä.

Kotimaan uutiset
Likaiset työhanskat
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Rauma haluaa osallistavan sosiaaliturvamallin pilottikaupungiksi. Mallin mukaan työttömät tekisivät kunnalle töitä neljä tuntia päivässä vastikkeeksi työttömyysturvalle tai toimeentulotuelle. Työ voisi tarkoittaa käytännössä esimerkiksi vanhusten ulkoiluttamista. Ei ole sattumaa, että juuri Rauma on innostunut mallista, sillä osallistavan sosiaaliturvan kehittäjä Antti Parpo on Rauman sosiaali- ja terveysjohtaja.

Virastoille aktivoimisvelvoitteet

Rauman sosiaali- ja terveyslautakunta päätti tällä viikolla esittää kaupunginhallitukselle, että sosiaali- ja terveysviraston aktivointivelvoitteeksi määriteltäisiin 12,7 prosenttia viraston vakanssien määrästä. Vakansseja on yhteensä 1060, mikä tarkoittaa, että aktivoituna olisi 135 työtöntä, kun heitä on tähän asti ollut reilut 20 kuukaudessa. Sosiaalilautakunta toivoo, että muut kaupungin virastot seuraisivat sen esimerkkiä.

- 12,7 prosenttia on merkittävä määrä, mutta täytyy muistaa, että nykyisen lainsäädännön mukaan aktivointiehtomme täyttyy jo sillä, että työtön on aktivoitu neljä tuntia yhtenä päivänä viikossa eli hän ei välttämättä ole virastossa neljä tuntia viitenä päivänä viikossa.

Parpo painottaa, että työttömälle pitää riittää järkevää tekemistä.

- Sosiaali- ja vanhuspalveluissa on isoja tarpeita vaikkapa vanhusten ulkoiluttamisessa ja lehtien lukemisessa. Terveyskeskuksissa puolestaan työttömät voisivat toimia esimerkiksi aulaemäntinä tai -isäntinä.

Yksityinen sektori mukaan

Parpo haluaisi, että Raumasta tulisi osallistavan sosiaaliturvamallin pilottikaupunki.

- Olen ilmoittanut, että Rauma on valmis pilottikaupungiksi, jos mallia lähdetään viemään eteenpäin valtiotasolla. Mitään päätöksiähän ministeriössä ei ole vielä tehty.

Parpo toivoo, että myös yksityinen sektori voisi osallistua työttömien aktivointiin.

- Toistaiseksi lainsäädäntö asettaa rajoituksia ja yksityisten yritysten mukaan ottaminen on kovin vaikeaa. Suotavaa olisi, että esimerkiksi julkisten hankintojen kautta voisimme antaa velvoitetta myös yksityiselle puolelle.

"Ei tässä mitään uutta ole"

Antti Parpo ei halua puhua vastikkeellisesta sosiaaliturvamallista. Sosiaali- ja terveysministeriössäkin malli kulkee myönteisemmältä kuulostavan osallistavan sosiaaliturvan nimellä.

Mallia on kritisoitu työttömien kyykyttämiseksi. Vasemmistoliiton kansanedustaja Jyrki Yrttiaho esimerkiksi nimitti sitä palkattomaksi "hyppytyöksi", joka loukkaa räikeästi pienituloisten ihmisarvoa. Vastikkeellisen sosiaaliturvamallin kehittäjä Antti Parpo ei niele kritiikkiä pureksimatta.

- Ensinnäkin haluan korostaa, ettei tässä ole mitään uutta. Meillä on tämäntyyppinen järjestelmä jo olemassa. Kyse on siitä, että mallia levitetään ja laajennetaan. Toiseksi meillä on tutkimustietoa siitä, että työttömiltä on tullut positiivista palautetta aktivoinnista. Suurin osa työttömistä kaipaa mielekästä tekemistä ja ovat työhalukkaita. Tavoitteena on ehkäistä työttömien syrjäytymistä.

Parpo muistuttaa myös, että kunnat joutuvat maksamaan miljoonasakkoja, koska ne eivät ole aktivoineet pitkäaikaistyöttömiä. Esimerkiksi Rauma maksaa 1,5 miljoonaa euroa sakkoa siksi, että sen nykyiset aktivointitoimet ovat riittämättömiä.

Lue seuraavaksi